dinsdag 17 september 2013

Een typisch geval van Ik: Jos van Rey


Je kan ervan vinden wat je wil maar mensen als Jos van Rey geven wel kleur aan grijze dagen in de herfst. Hij vindt het een schandaal dat zijn partij hem veroordeelt vóór hij door een rechter schuldig is bevonden en nog schandaliger dat hij daardoor niet in staat wordt gesteld gebruik te maken van een grondrecht: het volk te vertegenwoordigen.

Nu is het inderdaad zorgelijk dat het Openbaar Ministerie zo veel tijd nodig heeft om een rechtszaak tegen van Rey voor te bereiden. We gaan hier niet speculeren maar opvallend is het wel. Maar - en dat is de essentie - het is een goed gebruik dat bestuurders in de publieke sector even pas op de plaats maken wanneer hun integriteit in het geding is. En van Rey wordt verdacht van corruptie en daarmee staat zijn integriteit ter discussie. Zo eenvoudig ligt het.

Los daarvan is de vraag gerechtvaardigd of het wenselijk is dat een individu zoveel posities bezet als Jos van Rey gewoon was te doen. En achter de schermen nog steeds doet natuurlijk. Wanneer je zoveel macht verwerft en zoveel connecties en relaties hebt dat je in elk dossier wel een rol vervult terwijl er tal van mensen zijn die belang hebben bij jouw rol, positie en macht, dan ontstaat er per definitie een hybride situatie. Het zal nog niet meevallen voor het OM om aan te tonen dat van Rey daadwerkelijk veroordeeld kan worden voor corruptie. Ik vrees dat het eindigt in een onbevredigend slotakkoord. Het slechts denkbare scenario is seponering en het minst wenselijke scenario is vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.
Van Rey zal beide uitkomsten uitleggen als eerherstel en ongetwijfeld schadevergoeding wegens reputatieschade eisen. En onderwijl rustig verder gaan met zijn imperium van invloedrijke functies en posities.

Het blijft een schimmig verhaal. Eerdere uitgebreide artikelen in Volkskrant en NRC hebben wel duidelijk gemaakt hoe groot en fijnmazig het netwerk van van Rey is maar hebben niet onomstotelijk aangetoond dat hij zich schuldig maakt(e) aan machtsmisbruik of corruptie. Het is vooral veel schijn tegen. En da's niet genoeg.

Geen opmerkingen: