maandag 30 september 2013

Hoe ouder, hoe schaamtelozer


Dat is geen uitspraak die zomaar op iedereen van toepassing is. Maar als we het over Berlusconi hebben, is deze stelling nog netjes geformuleerd. Deze populist zonder scrupules heeft zijn vijf ministers uit het kabinet van Letta teruggeroepen. Hij gokt er namelijk op dat zijn partij gemakkelijk winst gaat behalen bij nieuwe verkiezingen.
Je vraagt je af hoe dom die Italianen zijn. Hoe kan een man die zich zo openlijk zo schandalig bedient van machtswellust en nu al een decennium lang wetgeving naar zijn hand zet om uit die van justitie te kunnen blijven, eindeloos herkozen blijven worden? Wat een tragedie voor Italiƫ dat de Italianen kennelijk mateloos gefascineerd raken en blijven door deze aartsbedrieger en schertsfiguur.
Enkele van de teruggeroepen ministers morren nu openlijk over deze streek van Berlusconi. Dat is maar goed ook. En later deze week houdt Letta een vertrouwensvotum. Riskant, maar feitelijk het enige wat hij kan doen. Als dat vertrouwensvotum verkeerd uitpakt voor het zittende kabinet, zal - lijkt mij - Napolitano nieuwe verkiezingen niet meer tegen kunnen houden.
Maar voor het zo ver is, beslist een Senaatscommissie of Berlusconi lid van de Senaat mag blijven, nu hij formeel veroordeeld is voor een van zijn talloze wandaden. Dat wordt dus een spannende week.

Foto: Reuters

Geen opmerkingen: