donderdag 26 december 2013

De schaamteloosheid van banken kent geen grenzen


Ook de ING keert zich nu tegen het voornemen van minister Dijsselbloem om ingaande 2015 de bonussen voor de financiële sector te beperken tot maximaal 20% van het vaste salaris. De Nederlandse Vereniging van Banken en het VNO-NCW hadden zich al tegen deze strengere regelgeving gekeerd. En weer heeft zo'n bank het ongehoorde lef om het bekende non-argument in te brengen: een adequaat beloningsbeleid is een belangrijke component bij het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers uit binnen- en buitenland".

Het is beschamend dat deze bedrijfstak telkens weer blijk geeft van onmaatschappelijk gedrag, geen voeling heeft met wat de samenleving kan en wil accepteren maar bovenal is het beschamend dat men niet bereid is, niet de intellectuele vermogens heeft een door de samenleving gewenste uitdaging aan te gaan: logenstraf dat volstrekt misplaatste argument dat kwaliteit alleen verkregen wordt door steeds meer geld te bieden. Geef er publiekelijk rekenschap van dat alle Nederlandse systeembanken in de problemen zijn geraakt, ernstige problemen met enorme maatschappelijk consequenties, en dat die duurstbetaalde bestuurders niet in staat zijn gebleken die problemen te voorkomen. Sterker nog: al dat schitterende talent heeft die problemen juist veroorzaakt.

De financiële sector is vooral op juist het hoogste niveau persoonlijk verantwoordelijk voor het morele failliet van onze postmoderne samenleving. Ik kan slechts smeken: Dijsselbloem, houd je poot stijf en zet je plannen door. Laat die duurbetaalde jongens vooral naar het buitenland vertrekken. Hier hebben ze al genoeg schade aangericht. Verantwoordelijkheid betekent van alles, behalve schuld. Het lijkt volstrekt normaal geworden dat wie verantwoordelijkheid draagt geen schuld hoeft te belijden. Wat meer nederigheid zou de mens niet ontsieren, ook de bankbestuurder niet.

Geen opmerkingen: