zondag 29 december 2013

De wereld van Hans Op de Beeck


In het MMKA Museum voor moderne Kunst in Arnhem lopen momenteel een paar fraaie exposities. In de koepel van het museum is werk van de (droom)tekenaar Paul Klemann te zien. Ik schreef daar al eerder over in deze kolommen. Ook nu weer fraai werk waarvoor ik gemakshalve maar verwijs naar de op deze pagina opgenomen link naar de website van de kunstenaar.

Daarnaast, nieuw voor ons, een drietal video's van de Belgische kunstenaar Hans op de Beeck. Werkelijk schitterende video's die deels ook op Youtube te vinden zijn, zie de link hieronder. Natuurlijk is het formaat in een museale opstelling verre te prefereren boven dat van een computerscherm maar niettemin zeer, zeer genietbaar.

In Arnhem zijn Extensions, Staging silence 2 en Dance te zien. Stuk voor stuk fascinerende producties voorzien van intrigerende en veelal uiterst fraaie muziek. Liever dan hier te beschrijven waar de video's over gaan, verwijs ik naar de link hieronder, die de eerste versie van Staging silence laat zien.
Daar wordt ook meteen zichtbaar volgens welk procedé Op de Beeck te werk gaat. Het doet een klein beetje denken aan Frank Kunert die een bepaalde scene, alsof die in het echt gebeurt, in het klein zo natuurgetrouw mogelijk nabootst, om er vervolgens een foto van te maken. Ik schreef daar hier al eerder over.

Op de Beeck bouwt evenzo zijn eigen wereld op klein formaat maar doet dat niet zo natuurgetrouw als Kunert. Hij gebruikt watten, aardappels, suikerklontjes maar ook zelfgemaakte aquarellen of gebruiksvoorwerpen om die vervolgens in een bepaalde orde te rangschikken waardoor een herkenbaar beeld ontstaat. Dat beeld verbeeldt soms de natuur, maar vaker nog door de mens geconstrueerde omgevingen. Op die manier ontstaan scenes die op video worden opgenomen vanuit een zodanig perspectief dat het lijkt alsof je in de bioscoop naar een cinematografische verfilming zit te kijken. Regelmatig zijn de handen en armen van de kunstenaar en een assistent te zien die ingrijpen in de enscenering en zo wordt er als het ware een stripverhaal verteld. Fraai en rustig gefilmd met zoals gezegd prachtige geluidssculpturen.

Verras jezelf en ga kijken, het is meer dan de moeite waard! Zie ook de link naar de website in de linker kolom.

Video Hans op de Beeck - Staging silence


Geen opmerkingen: