maandag 9 december 2013

Thomas Rid neemt Poetin als voorbeeld


Een uiterst interessant en actueel interview in de NRC van vandaag met de Duitse veiligheidsexpert Thomas Rid. Hij verklaart het schokkend te vinden dat Amerika nu als een bedreiging wordt gezien en wijst erop dat de Chinezen jaloers zijn op de NSA. Ze zouden maar wat graag kunnen wat de Amerikanen kunnen.
Het merendeel van het internetverkeer ook binnen Europa loopt via de VS en de UK. Dat wordt driftig uitgebuit door de veiligheidsdiensten van beide landen die zich helemaal niets gelegen laten liggen aan overwegingen van privacy en schaamteloos in uw en mijn privécorrespondentie grasduinen.

Ik krijg toch het gevoel dat Rid hier zijn politieke overtuiging de overhand gunt. Het lijkt me alleszins nuttig en noodzakelijk hardop na te denken over onze veiligheid en de mate waarin privacy mag worden opgeofferd ten gunste van de nationale veiligheid. Maar we hebben sinds Snowden toch duidelijk de indruk gekregen dat de Amerikanen zich uitsluitend en alleen druk maken om hun eigen veiligheid en er van overtuigd zijn dat het recht op privacy waar ook ter wereld ondergeschikt is aan het veiligheidsbelang van de home of the brave.

De NSA zal ook veranderen, zegt Rid, omdat Amerika een democratie is. Maar dat is een wat al te simpele redenering, zeker voor een veiligheidsexpert. Wat blijft er over van dat democratisch gehalte wanneer veiligheidsdiensten zich volledig onttrekken aan democratische controle en opereren als een staat binnen een staat; met meer dan vierhonderdduizend medewerkers en een president die zegt er niet van te weten? In mijn ogen heeft dat weinig meer met een democratie van doen.

Ook Rid wijst erop dat de media een belangrijke verantwoordelijkheid hebben bij het naar buiten brengen van de informatie die via Snowden is verkregen. Ja, die hebben we vaker gehoord. En hij vervolgt: "Het is heel moeilijk om te weten welke informatie schadelijk is. Het beste wat media kunnen doen is, vóór ze publiceren, met de autoriteiten om de tafel gaan zitten".

Maar dat is nu precies wat we niet moeten willen. Rid mag dan een vermaard veiligheidsdeskundige zijn, hij toont zich hier vooral een slippendrager van de Amerikanen. Hij geeft er met zulke opvattingen blijk van niet te beseffen hoe ongelooflijk belangrijk een onafhankelijke pers is. Als we geen onafhankelijke pers meer hebben is de democratie een plotselinge dood gestorven!

Juist vandaag werd bekend dat Poetin het onafhankelijk Russisch persbureau RIA Novosti met onmiddellijke ingang opheft en er een nieuw persbureau - Rossia Segodnya - voor in de plaats stelt dat de wereld moet informeren over het ware Rusland. Dat zijn ongelooflijk enge ontwikkelingen. Rusland glijdt af naar een dictatuur met een volstrekt gebreidelde pers. En dat is kennelijk wat Rid voor ogen heeft. Het is oppassen geblazen met veiligheidsdeskundigen. Zeker wanneer ze het graag over de autoriteiten hebben.


Geen opmerkingen: