maandag 2 december 2013

Een bancaire Schwalbe


Een liberaal blijft een liberaal en het jongste bewijs va die stelling is natuurlijk Halbe Zijlstra die in de NRC van 29 november nog eens uit komt leggen dat de beteugeling van banken aan het doorschieten is. Er wordt teveel regelgeving op die arme banken losgelaten, we zijn aan het doorschieten.
Regels over herkapitalisering van banken, over provisies, over beloningsbeleid, over het afleggen van een eed voor net gedrag, het is Zijlstra kennelijk allemaal een doorn in het oog. Om van de zorgplicht maar te zwijgen, die is voor Halbe de wereld op zijn kop. Maar we zijn toch niet vergeten hoe banken en verzekeraars tal van wanproducten zoals woekerpolissen aan de man brachten en daarbij het publiek willens en wetens onvoldoende informeerden over de echte risico's? Ja, ieder individu is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen portemonnee maar je mag niet van iedere burger verlangen bijtijds in de gaten te hebben of die belazerd wordt of niet.
Er wordt wel beweerd dat banken al heel veel doen en gedaan hebben om hun gedrag bij te sturen maar voorlopig heb ik als burger daar totaal geen zicht op. En niemand heeft mij er tot nog toe van kunnen overtuigen dat er bij banken daadwerkelijk sprake zou zijn van enige cultuurverandering. Integendeel, zou ik willen zeggen.
Het lijkt er veel eerder op dat de banken suggereren dat aangescherpte regelgeving ten koste van hun oorspronkelijke taak gaat: het stimuleren van economische ontwikkeling door kapitaal ter beschikking te stellen aan ondernemingen. Maar dat is ordinaire chantage. Net als de noodkreet dat echte talenten niet willen werken voor de zuinige Hollandse salarisjes. Ik noem dat een bancaire Schwalbe, in het voetbal zou je er een gele kaart voor krijgen.

In de weekendbijlage van de NRC een uitgebreid artikel over het Liborschandaal en de mate waarin men in het Utrechtse op de hoogte was van deze fraude (en hoe eenvoudig die fraude vermeden had kunnen worden). Twee toplieden van de RABO zijn inmiddels opgestapt maar zij mogen met droge ogen blijven beweren dat ze van niets wisten. Welnu, dat zijn regelrechte leugens, het gebeurde onder hun eigen ogen, in hetzelfde gebouw, jarenlang. Ik hoop dat het ooit nog eens echt wordt uitgezocht. En om in voetbaltermen te blijven: dit is direct rood.

Geen opmerkingen: