dinsdag 24 december 2013

Vrouwen van het jaar 2013!


Ook daar was ik gauw uit: Pussy Riot! Dat zijn nog eens vrouwen met lef. Maria Aljochina is onlangs vrijgelaten en verklaart strijdlustig dat ze zich sterk gaat maken voor mensenrechten. Zij was niet op de hoogte van de verleende gratie en werdz onder verdere toelichting vrijgelaten. Liever had ze de gratie geweigerd. Haar collega-bandlid Nadezjda Tolokonnikova zou inmiddels ook zijn vrijgelaten.

Poetin is een dictator die er niet voor terugdeinst burgers die hem dwars zitten op te sluiten en de rechterlijke macht in Rusland is schandelijk volgzaam en onderdanig. Op het gebied van mensenrechten is er in Rusland nog veel werk te verzetten maar het regiem is ongekend repressief en de Russische bevolking lijkt van oudsher al even volgzaam als haar rechters.

Maar vrouwen als Pussy Riot zijn ongekend moedig. Hun optreden - voor zover je er beelden van kreeg voorgeschoteld(zie de link hieronder) - in de Christus Verlosser-kathedraal in Moskou op 21 februari 2012 vond ik in ieder geval spectaculair. En maakte vooral duidelijk hoezeer de Russische clerus samenspant met Poetin om een conservatieve cultuur inclusief verregaande homohaat te verankeren in die fascinerende Russische samenleving, waar de rechten en het belang van het individu altijd ondergeschikt zijn geweest aan het tsarendom of de apparatsjiks van de heersende ideologie.

Met dank aan Lenin en Stalin vooral. Even leek het goed te komen toen Gorbatsjov de perestrojka introduceerde maar Poetin zit inmiddels steviger in het zadel dan velen van zijn voorgangers ooit hebben mogen ervaren. Wie in het hedendaagse Russische maatschappelijke klimaat zijn stem durft te verheffen is een vermetel en moedig mens.

http://www.youtube.com/watch?v=ALS92big4TY


Geen opmerkingen: