zaterdag 7 december 2013

Wie schikt, bekent


Bij de manipulatie van de Euribor waren vier banken en bij de manipulatie van de Libor waren zes banken betrokken. Eurocommissaris Almunia heeft nu acht frauderende banken boetes opgelegd. UBS en Barclays behoren daar niet toe omdat zij de fraude hebben aangekaart en al fors beboet werden door de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten.

UBS heeft 1,1 miljard aan boete betaald, RBS 840 miljoen, de RABO 774 en de Deutsche Bank (u weet wel, de grootste criminele vereniging actief in Nederland) 725 miljoen. Let wel, we hebben het hier over schikkingsbedragen. De werkelijke fraude is vermoedelijk een veelvoud. De boetekortingen lopen in ieder geval in de tientallen procenten, voornamelijk omdat kartelvorming buitengewoon moeilijk te bewijzen is, aldus Almunia

Maar wie schikt, bekent. Zo eenvoudig is het. UBS zou een boete hebben gekregen van 2,5 miljard Euro, het was dus heel profijtelijk voor de bank om te schikken. Schade gehalveerd. Maar de echte schade lijden u en ik! Dat we het in Europa nu al enkele jaren lang buitengewoon moeilijk hebben is door deze zelfde banken veroorzaakt.

Populisten en Eurosceptici proberen ons de droom van een verenigd Europa te ontfutselen maar ook hier zien ze over het hoofd dat het Europa is die de banken hier een halt toeroept. Wie durft met droge ogen te beweren dat afzonderlijke lidstaten dat zonder EU ook voor elkaar zouden krijgen?

Bron: NRC 5 dec 2012

Geen opmerkingen: