maandag 23 december 2013

Persoon van het jaar 2013!


In Nederland lopen er genoeg mensen rond die menen dat ene Geert Wilders moest worden uitgeroepen tot politicus van het jaar 2013. Vervolgens heeft diezelfde Wilders uit pure ijdelheid zichzelf meteen een brevet van onvermogen verschaft door stickers met voor moslims beledigende teksten op de markt te brengen. Het is niet ondenkbaar dat deze van minachting bol staande populist ooit nog eens minister president van dit land wordt. Het kan maar zo. Maar een premier behoort de belangen van alle Nederlanders te dienen en het laatste wat hij mag doen is anderen uitsluiten. Het eerste wat Wilders doet is anderen uitsluiten. Wij mogen onszelf feliciteren met zo'n politicus.

Maar nu naar serieuzere zaken. Wie is de meest invloedrijke en relevante persoon van het afgelopen jaar. In een eerste opwelling denk je dan meteen aan Mandela maar die is eigenlijk "hors concours". Zijn onvoorstelbaar grote bijdrage aan de beschaving dateert niet van het afgelopen jaar maar is onlosmakelijk verbonden aan het tijdperk waarin hij politiek actief was.

Nee, de man die wat mij betreft de titel 'persoon van 2013' verdient is Edward Snowden. En ook al begrijp ik de ratio achter de opmerking van Rob de Wijk dat je niet eerst een geheimhoudingsplicht kunt ondertekenen om vervolgens voor eigen rechter te gaan spelen, wil ik daar toch graag tegen in brengen dat je in weerwil van die geheimhoudingsplicht tegen zaken aan kunt lopen die zo groot zijn en zoveel impact hebben dat ze zich niet verdragen met het volhouden van die geheimhouding.

En dat is precies wat Snowden heeft gedaan. Blootleggen dat werkelijk iedere gedraging van ieder individu wordt vastgelegd en bespioneerd, just in case, in naam van de democratie, voor onze veiligheid. Onthullen dat bevriende naties elkaar helemaal suf bespioneren en daarbij alle democratische spelregels aan hun laars lappen. Het argument dat iedereen boter op zijn hoofd heeft en dat "cosi fan tutte", is hier niet relevant. Het gaat erom dat burgers overal ter wereld ongelooflijk belazerd en voorgelogen worden en wij hebben er als burger recht op te weten hoe democratisch onze democratisch gekozen leiders zijn.

In een open brief schrijven enkele klokkenluiders in de NRC van 18 december:: "Red de democratie, doe als wij en word klokkenluider". De brief is geschreven door Peter Kofod (musicus, voormalig menselijk schild in Irak), Thomas Andrew Drake (oud-topman van de NSA), Daniel Elsberg (voormalig Amerikaans legeranalist), Katharine Gun (oud-medewerker Britse inlichtingendienst GCHQ), Jesselyn Radack (oud-medewerker ministerie van justitie VS), Ray McGovern (voormalig CIA-analist) en Coleen Rowley (oud-medewerker FBI).

"Moed is aanstekelijk" schrijven zij aan het einde van hun brief. Dat mag zo zijn maar de praktijk laat zien dat er veel moed nodig is om op hun manier je nek uit te steken. Laten we zulke mensen koesteren, ze bewijzen ons een ongekend grote dienst. Hulde aan Snowden derhalve, in naam van de democratie en ondanks Rob de Wijk.

Geen opmerkingen: