zondag 25 september 2016

De bril van Tom Zwart


Tom Zwart is hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit Utrecht en hij schrijft in de NRC van vandaag dat het een schande is dat wij Erdogan framen als de grote slechterik. Vergeet niet, schrijft Tom Zwart, dat Erdogan het aanbod van de Raad van Europa heeft aanvaard om bij de vervolging van de vastgenomen verdachten van de staatsgreep samen te werken met de Raad.

Wij Europeanen gaan geheel voorbij aan de belangrijke bijdrage van de AK-partij aan de democratie in Turkije. Zwart: Erdogan is een vrome moslim die na een flirt met het islamisme besloten heeft om zijn eieren in het mandje van de democratie te leggen.

Ook haalt Tom Zwart onderzoek aan waaruit zou blijken dat Europese moslims juist door hun religie worden gemotiveerd om volwaardig deel te nemen aan de (Westerse) samenleving. Zij slagen er prima in om hun religieuze waarden te verenigen met de normen van een moderne liberaal-democratische samenleving.


Tja, ik zou de bril van Tom Zwart wel eens willen zien, er is geen foto van hem beschikbaar waarop hij met een bril staat afgebeeld. Tom Zwart heeft de tramversie van Erdogan's democratie verdonkeremaand of nooit gehoord: "democratie is als een tram, wij stappen uit als we ons doel hebben bereikt".

En dat tienduizenden mensen zijn vastgezet en/of uit hun beroep zijn verwijderd, dat is ook helemaal aan Tom Zwart voorbij gegaan. Dat Erdogan alle hem onwelgevallige rechters heeft ontslagen heeft op Tom Zwart geen indruk gemaakt. Met droge ogen beweert Tom Zwart dat Erdogan de democratie omarmd heeft en met hem de hele Turkse natie.

Vreemde snuiter, die Tom Zwart! Te veronderstellen dat de rechten van de mens gediend zijn met de à la carte democratie van Erdogan!?

Geen opmerkingen: