zaterdag 24 september 2016

Gülen versus Erdogan


Gülen heeft verklaard medewerking te zullen verlenen aan zijn uitzetting wanneer de VS daartoe zouden besluiten. Hij bepleit een internationale commissie die onderzoek moet gaan doen naar de toedracht van de coup in juli van dit jaar.

Gülen is ervan overtuigd dat de staatsgreep is opgezet door Erdogan zelf om vervolgens een grootscheepse zuivering in alle geledingen van de Turkse samenleving te kunnen doorvoeren. Of Erdogan inderdaad de kwade genius is achter de coup is vooralsnog niet bewezen. Het zou mij niet verbazen. En die grootscheepse zuiveringen zijn inmiddels uitgevoerd en vermoedelijk volgt er nog wel meer.


Feit is dat de staatsgreep buitengewoon knullig en volkomen onvoorbereid is uitgevoerd. Zonder enige twijfel zullen er Gülen-aanhangers te vinden zijn die aan de coup hebben meegedaan. Erdogan heeft aan één bekentenis genoeg om zijn beschuldiging als bewezen te beschouwen. Bovendien zal hij genoeg rechters vinden in zijn Turkije die bereid zijn hem de diensten te verlenen waar hij zo'n behoefte aan heeft. Zoals ik al eerder aangaf: in het land van Erdogan weegt de beschuldiging veel zwaarder dan de bewijslast.

Toch zou het mij verbazen als de VS besluiten Gülen uit te leveren aan Erdogan. Zelfs de grootste naïeveling begrijpt dat Gülen geen eerlijk proces zal krijgen in de Erdogan-dictatuur. Wie de democratie als het belangrijkste exportproduct beschouwt kan niet een ingezetene aan een machtswellustige dictator overdragen zonder alle geloofwaardigheid op het spel te zetten.

Geen opmerkingen: