zaterdag 10 september 2016

De Oversteek


Zo heet de nieuwe brug over de Waal, ontworpen door de architecten A.J. van der Steur, P. Stelling en W.J.H. Harmsen. De boogbrug mocht dan aanvankelijk enig verzet oproepen, dat geluid is inmiddels verstomd. En wie, zoals wij, de moeite neemt de brug per fiets te passeren staat versteld van de schoonheid en het vernuft van deze brug.


Het is, zo lezen we op Wikipedia, een netwerkboogbrug waarbij de hangers elkaar diagonaal meerdere keren kruisen. De basis van de brug meandert als het ware naar de overkant en biedt op de brug voor wandelaars en fietsers momenten om rust te nemen en van het schitterende uitzicht te genieten, terwijl de aanblik van onderaf op de brug een verbluffend beeld oplevert.


De brug verbindt de oude stad Nijmegen met het aan de overkant gelegen Lent, de Waalsprong. Ook hier was nogal wat verzet maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de stadsplanners van Nijmegen er een zeer bijzonder monument van hebben gemaakt. Aan de noordzijde zijn kades en wandel- en fietspaden gerealiseerd en op een prachtige dag als vandaag wordt de Waal door talloze dagjesmensen gebruikt als zwembad, zonnestrand en wandelboulevard. De Waal en haar oevers vormen een prachtig natuurgebied dat in Nijmegen alle ruimte krijgt. Daar kunnen ze in Arnhem nog wat van leren!


De naam De Oversteek refereert aan The Crossing door de US Army 504th Regiment van de 82nd Airborne Brigade in 1944, bij welke actie 48 militairen sneuvelden. De brug is nu voorzien van 48 lichtmasten die bij het inschakelen van de stadsverlichting in looppas van Zuid naar Noord aanlichten. Sinds oktober 2014 lopen als dagelijks eerbetoon, elke avond bij zonsondergang een of meerdere veteranen de zogenoemde Sunset March over de brug tijdens het een voor een ontsteken van de lampen.


Hulde aan de gemeente Nijmegen die hier een werkelijk schitterend architectonisch hoogstandje heeft ontwikkeld: niet alleen een kathedraal van een brug maar ook de inpassing daarvan in de wijde omgeving is een genot om te ervaren! Ga er eens kijken op een mooie dag, bij voorkeur per fiets, u zult versteld staan.




Geen opmerkingen: