woensdag 28 september 2016

Lullo's cultureel erfgoed?


Om mij nooit helder geworden redenen is de studentenverenigingscultuur in ons land op de nationale lijst voor cultureel erfgoed terecht gekomen. Dat is geen goede zaak want cultureel erfgoed moet vooral in de oorspronkelijke staat worden geconserveerd. En dat is precies de verkeerde benadering van studentenverenigingen. Ik leg u uit waarom en doe dat aan de hand van de Groningse studentenvereniging Vindicat.



Dertien mannelijke leden van Vindicat stelden een 'Oprechte Almanak' op waarin 22 vrouwelijke eerstejaars met naam en toenaam inclusief adres en telefoonnummer waren opgenomen en beoordeeld voor hun seksuele prestaties. Te walgelijk voor woorden. Dat hoeft toch niet nader uitgelegd te worden?! Deze dertien studenten zouden wat mij betreft van de universiteit verwijderd mogen worden, ze hebben er niets te zoeken. Laat ze eerst maar eens stevig heropvoeden en dan een inburgeringsexamen afleggen alvorens ze weer tot het hoogste onderwijs toe te laten.


In augustus dit jaar werd een student tijdens de ontgroeningsrituelen zodanig hard geslagen dat hij met hersenletsel moest worden opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis. De student heeft geen aangifte gedaan. Dat pleit niet voor hem. Verzachtende omstandigheid is dat aspirant-leden een verklaring moeten ondertekenen waarin ze verklaren:

  • zich fysiek en mentaal in staat te achten de ontgroening te doorstaan
  • zich indien nodig tot een medisch adviseur van Vindicat te wenden
  • ermee akkoord te gaan dat Vindicat geen enkele aansprakelijkheid erkent voor eventuele schade
  • zelf aansprakelijk te zijn voor eventueel opgelopen schade
  • niet met de media te praten over de ontgroening
  • akkoord te gaan met een direct opeisbare boete van € 25.000 als ze toch met de media praten.

Iemand moet mij maar eens uitleggen waarom een studentenvereniging met dit soort contracten tot het Nationale Cultureel Erfgoed zou behoren. Een weldenkend student ondertekent een dergelijke verklaring natuurlijk nooit en als hij of zij dit wel heeft gedaan, hoeft hij of zij zich er niet aan gehouden te achten.

Je moet er toch niet aan denken dat dit soort praktijken tot in lengte van dagen voort zou kunnen duren omdat de status van cultureel erfgoed het perfecte argument is om de status quo te handhaven. Dat is onwenselijk en onmaatschappelijk. Vindicatstudenten worden - net zoals heel veel andere corpsstudenten overigens - opgeleid in een walgelijke en verderfelijke cultuur. Een cultuur die bol staat van de brallerige arrogantie, seksisme en vrouwonvriendelijk gedrag.

Overdreven? Lees hier even de introductietekst van de bangalijst die de heren studenten dit jaar publiceerden:
"Voor jullie ligt de derde editie van de Oprechte Almanak. Na het bedroevende jaar 2015, met welgeteld twee geile wijven, heeft de redactie besloten om dit jaar wél een Oprechte Almanak te maken. Jaar 2016 siert zich namelijk door haar grote aantal hete herten. Vóór het maken van deze almanak zag de redactie door de shag de rails niet meer. Maar na veel discussies op de redactie hebben wij een uiteindelijke selectie van de 23 mooiste mokkels gemaakt. Voor het gemak zijn zij van gegevens en een bindende rating voorzien. Tot slot: moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken!"
Ik gruwel van de gedachte dat studenten die in zo'n cultuur opgroeien na het behalen van hun graad worden losgelaten op de samenleving om hun irritante en walgelijke gedrag daar keurig voort te zetten. De stap van het corps naar een old boys network is een vloeiende beweging.

Niks cultureel erfgoed dus, lullo's zijn het. Het allerlaatste waar een gezonde samenleving behoefte aan heeft.



Geen opmerkingen: