maandag 26 september 2016

Het creatieve brein


Beslissingen worden, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn, genomen in de rechter hersenhelft. Het duurt ergens tussen een halve en zeven seconden voordat tot ons doordringt wat er is besloten. Het linkerdeel van onze hersens maakt een verhaaltje bij dat besluit, maar dat verhaaltje hoeft niet per se te kloppen.

Voor Dick Swaab was dit in grote lijnen aanleiding voor zijn stelling: wij zijn ons brein. Daar heeft hij nu een vervolg op gepubliceerd: Ons creatieve brein. Er was veel verzet tegen zijn Wij zijn ons brein, vooral omdat het boek ons beeld van de vrije wil omver kegelt.

Het menselijk brein ontwikkelt zich op basis van zelforganisatie. Cellen zoeken zoveel mogelijk lokaal naar de beste contacten en vormen zo een ongelooflijk complex en vooral ook uniek netwerk. Ieder brein ontwikkelt zich op unieke wijze en wordt niet centraal aangestuurd.


Zelfbewustzijn, zegt Swaab, is het bewustzijn van je eigen identiteit en jouw plaats in de omgeving, merken wat jouw brein analyseert en heeft meegemaakt. Ook het zelfbewustzijn is stoffelijk te verklaren. Lastig voor filosofen en theologen die graag vasthouden aan de idee dat er meer is tussen hemel en aarde maar er zijn geen experimenten die een dergelijke aanname ondersteunen. Integendeel, aldus Swaab: ieder experiment klopt steeds weer met het idee dat alles stoffelijk is.

We hebben allemaal het idee dat we vrij zijn, met een doel en de mogelijkheid om vrije keuzes te maken maar dat zijn illusies volgens Dick Swaab. Net als de zin van het leven. Fascinerend hoor, dat hersenonderzoek van Dick Swaab, bewonderaar van Charles Darwin en Frans de Waal. Ik heb me die boeken van Swaab nu maar eens aangeschaft. Ik heb het gevoel dat ik daardoor iets meer van mijzelf zal begrijpen.


Geen opmerkingen: