Een vriend attendeerde mij op een artikel van Alex Ross in de New York Times. De titel luidde The Frankfurt School knew Trump was coming. Klik op deze link voor het integrale artikel Alex Ross on Frankfurter Schule.Hubert Smeets had het artikel ook gelezen en schreef er een column over in de NRC van gisteren. Boegbeeld van de Frankfurter Schule was Theodor Adorno die de zogeheten f-schaal ontwikkelde om (de ontvankelijkheid voor) een autoritair regime te kunnen testen. Smeets: "zo'n bewind is kansrijk genoeg als burgers zich aangesproken voelen door nostalgisch conformisme, agressie jegens de ander of zelfs een verlangen de vijand kapot te maken, een afkeer hebben van zelfkritiek en vatbaar zijn voor bijgeloof en andere vormen van projectie van de eigen onmin op de boze buitenwereld".
Ross beargumenteert dat Trump erin geslaagd is met behulp van de oude en vooral de nieuwe media grote delen van het electoraat voor zich te winnen. Nepnieuws speelde en speelt een uitgesproken en grote rol in zijn manipulatief gedrag. Onder het motto' traffic overtroeft ethiek' zijn met name de nieuwe media totaal niet geïnteresseerd in de vraag of iets werkelijk is gebeurd zoals het wordt weergegeven.
In hoeverre de f-schaal een wetenschappelijk verantwoorde manier is om te kunnen meten of een samenleving ontvankelijk(er) is geworden voor een autoritair regime wil ik hier buiten beschouwing laten. Opmerkelijk is wel dat zich een duidelijke trend lijkt af te tekenen waaruit men een groeiende behoefte aan sterk leiderschap zou kunnen afleiden. Wereldwijd.
Nu is sterk leiderschap altijd en onder alle omstandigheden wenselijk. Kijkend naar de wereld om mij heen beschouw ik politici als Obama en Merkel als sterke leiders. Sterk omdat zij een duidelijk moreel kompas hanteren en de waarheid lief hebben. Ze zijn transparant en durven het aan kritisch naar zichzelf te kijken. Het zijn politici met een sterke overtuiging en een visie op wat je een 'ideale samenleving' zou kunnen noemen.
Maar sterke leiders die niet verder komen dan holle frasen zoals "laten we ons land weer groots maken" of "laten we ons land weer aan het volk geven", vertegenwoordigen een heel ander type sterke leider. Het type leider dat ik narcistisch en gevaarlijk noem, omdat ze vroeger of later fascistoïde trekken gaan vertonen. Bekijk voor de aardigheid eens de volgende link "consequences" for criticizing Trump. Bekijk vooral ook de video waarin Wilders helemaal losgaat over zijn veroordeling Wilders heeft lak aan de grondwet.
Wilders legt de bijl aan de wortel van de rechtsstaat, noemt de rechters die hem veroordeelden PVV-hatende D'66ers en knettergek, stelt dat mét hem de helft van het volk ook veroordeeld wordt en verklaart doodleuk zich geen donder aan te zullen trekken van de rechterlijke uitspraak. En herhaalt nog eens dat het volk zich zal herinneren wie aan de goede kant van de geschiedenis stond. Dat zegt een politiek leider die trouw zwoer aan de Grondwet!
Ik zeg het u: die fascistoïde trekken liggen niet in het verschiet, ze zijn nu al waar te nemen. Er is niets nieuws onder de zon, we zijn weer terug bij af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten