donderdag 22 december 2016

Beschaving, rijkdom, veiligheid, solidariteit


In de NRC van gisteren een interessant interview met Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. AzG verzet zich onder meer tegen de Turkije-deal omdat die deal slechts voorziet in opvang voor een klein deel van de vluchtelingen. Ook ziet de organisatie steeds vaker oorlogsmisdaden tegen ziekenhuizen en ziekenopvang in oorlogsgebieden. De arts die je vijand helpt is niet je vijand, zegt Liu. En: laat de oorlog ophouden bij de ziekenhuispoort. Ik he buitengewoon veel bewondering voor organisaties als AzG en de persoonlijke moed van het medisch personeel dat daar werkzaam is. Liu heeft gelijk als ze zegt dat in de chaos van een oorlog het ziekenhuis het laatste element van menselijkheid is.

Wereldwijd zijn er 65 miljoen mensen op de vlucht. 85 Procent daarvan wordt in de regio opgevangen. Voor de overige bijna 10 miljoen vluchtelingen moet dus elders opvang worden geregeld. Wat zou de Westerse samenleving bij kunnen dragen? Als we (wij, het rijke westen) onszelf willen beschouwen als representanten van een beschaafde samenleving, zou een 1 procent regeling dan teveel gevraagd zijn?
Er is een international vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties, aangenomen in 1951. Ongeveer 150 staten hebben dat verdrag ondertekend. Helaas zegt dat weinig over de wijze waarop staten in de praktijk met vluchtelingen omgaan. Wie een kort overzicht van dit internationale vluchtelingenverdrag wil inzien: Vluchtelingenverdrag

De Europese bevolking bedraagt 743,1 miljoen, de Amerikaanse bevolking 318,9 miljoen en de Australische bevolking 23,1 miljoen. In totaal 1,08 miljard. Het totale vluchtelingenprobleem bedraagt dus 6 procent van de bevolking van het beschaafde westen. Als we ons beperken tot die 10 miljoen vluchtelingen die niet regionaal worden opgevangen, praten we over bijna 1 procent!

Maar dat kunnen wij niet aan. Hoe beschaafd zijn wij?

Natuurlijk moet er veel sneller gereageerd worden op asielzoekers uit veilige landen. Zij moeten onmiddellijk teruggestuurd worden en  de screening van vluchtelingen en asielzoekers op risico van terrorisme dient de hoogste prioriteit te krijgen. Op die beide aspecten falen onze overheden die er tot nog toe niet in zijn geslaagd gezamenlijk beleid te ontwikkelen en uit te voeren. Dat is tragisch en zo dreigt solidariteit te sneuvelen op het altaar van onze eigen veiligheid.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom noemt u de rijke Arabische landen niet, die wel het terrorisme steunen maar geen enkele vluchteling opnemen.

Enno Nuy zei

Ik reken Saudi Arabie niet tot de beschaafde wereld

Anoniem zei

Dus omdat wij zo beschaafd zijn, rust volgens u de plicht op ons om miljoenen moslims hier heen te halen, want daar gaat het hier in feite dus over. We moeten een potentiƫle toekomstige vijfde colonne in huis halen, want ook dat zijn de feiten. Maar zij die daar een ander mening over hebben, die deugen in uw ogen dus niet.
Linkser kan het eigenlijk niet!