zaterdag 17 december 2016

Het einde van de wereld


Ik ken(de) hem niet, Boualem Sansal, een Algerijns schrijver. Hij heeft een nieuwe roman uitgebracht, Het einde van de wereld getiteld en uitgegeven bij De Geus. Sansal vertelt in een uitgebreid interview in de NRC van gisteren over de Nahda, de wedergeboorte van de islam die in de praktijk neerkomt op een verstikkende religieuze ideologie die hij islamisme noemt. Hij schetst hoe in de Arabische wereld een kritische benadering van de islam volstrekt onmogelijk is geworden.

 Er zijn wel wetenschappers die gepoogd hebben de wedergeboorte van de islam te doen plaatsvinden door middel van kennis, wetenschap, technologie en denken over de rechtsstaat maar zij krijgen eigenlijk nauwelijks voet aan de grond. Dan zijn er de lieden die willen dat het volk de islam wordt onderwezen en dat het volk vooral vijf keer per dag bidt. En de laatste categorie - de meest gevaarlijke - hanteert het zwaard.


Boualem Sansal waarschuwt ons nadrukkelijk. "Bestrijd het islamisme uit alle macht", zegt hij. "Zeg nee tegen de hoofddoek, nee tegen moskeeën, droog alle financiële bronnen op". En hij gaat verder: "ik wil dat de westerling, die dit allemaal niet weet, bang wordt. Het is een waarschuwing. Voor veel moslims is het de realiteit". En die realiteit is dat "iedere vorm van kritisch denken volstrekt onmogelijk is gemaakt, het heilig boek is wet, het besef van een verleden is uitgewist, de taal staat in dienst van vernedering en onderdrukking, alle macht is in handen van een onzichtbare, gevreesde heerser".

Ik ga dit boek zeker lezen, we moeten ons de woorden van juist deze schrijvers ter harte nemen. Maar vooralsnog wil ik er wel van uit blijven gaan dat niet iedere moslim een islamist is. Hoofddoekjes hoeven wat mij betreft niet uit de openbare ruimte verboden te worden en moskeeën kunnen we niet sluiten zonder ook alle andere kerken op te doeken. Wel kunnen we buitenlandse financiering verbieden en haatimams de toegang tot ons land ontzeggen. Ook kunnen we de Nederlandse taal verplicht stellen. We hoeven niet alle verworvenheden van de moderne verlichte samenleving over boord te kieperen. Maar wel goed luisteren naar deze Boualem Sansal, lijkt me.


Geen opmerkingen: