woensdag 7 december 2016

Testosteron dat zijn weg niet vindt


Ook ik heb hier wel eens geschreven over de sociale tijdbom die zich in China zou manifesteren: als gevolg van het één-kind-beleid en de voorkeur voor een mannelijke erfgenaam zou er een gigantisch vrouwentekort in de Chinese Volksrepubliek ontstaan waardoor vroeger of later voor misschien wel 40 miljoen Chinese mannen geen vrouw beschikbaar zou zijn. Demografen wezen op de desastreuze gevolgen die dit beleid met zich mee zou kunnen brengen.

Maar uit een recente studie van de University of Kansas en de Shaanxi Normal University blijkt dat er een politieke verklaring is voor tenminste een deel van dat veronderstelde vrouwentekort. Van vele meisjes werd in China de geboorte nooit aangegeven maar uit statistische analyses van scholen en huwelijken blijkt dat die meisjes er wel degelijk zijn.

Hoe onderzoek je zoiets? Wel, als je de geboortecijfers van 1990 vergelijkt met de statistieken van het aantal 20-jarigen in 2010, dan blijkt die laatste lijst maar liefst vier miljoen meer personen te tellen en ruim een miljoen meer vrouwen dan mannen. Als je deze cijfers extrapoleert kan daarmee worden aangetoond dat er tenminste 25 miljoen niet geregistreerde meisjes of vrouwen zijn.


Is hiermee het testosteronprobleem in China opgelost? Nee, dat niet. De onderzoekers John Kennedy en  Yaojiang Shi geven aan dat de huwelijksklem (het overschot aan vrijgezelle mannen die geen vrouw kunnen vinden) minder ernstig is dan wel eens werd verondersteld. Nog steeds gaat men uit van een beangstigend groot getal van ergens tussen de dertig en zestig miljoen. En dat is verontrustend. Zoals Kennedy opmerkt: "Er is niks sociaal onstabielers dan een hoop testosteron dat zijn weg niet vindt".

Bron: De Morgen 2 december 2016

Geen opmerkingen: