donderdag 8 december 2016

Hoe "democratisch" Israël de rechtsstaat om zeep helpt


We lezen in de NRC van gisteravond dat de Knesset akkoord is gegaan met een wetsvoorstel dat Joodse nederzettingen op Palestijnse privé-grond legaliseert, Nu vindt de hele wereld, behalve Israël zelf, dat alle joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn. Het officiële Israëlisch standpunt luidde tot nog toe dat nederzettingen legaal zijn, tenzij ze op grond staan die privé-bezit van Palestijnen is. Nu laat Israël dus zelfs die laatste beperking op het nederzettingenbeleid vallen. De zelfverklaarde democratische staat Israël legaliseert dus diefstal en maakt een einde aan de rechtsstaat. Hoe lang duurt het nog voor Israël officieel afscheid neemt van de tweestatenoplossing?


Maar er is veel meer aan de hand in Israël. De kunstenaar Itay Zalait maakte een goudkleurig beeld van de luxueus levende minister-president maar dat werd door burgers vernield na een tirade van de Israëlische minister van cultuur, Miri Regev. Die mevrouw, van Marokkaans joodse komaf, moet weinig van kunstenaars hebben, ze noemt hen "een arrogante, hypocriete, konkelende en ondankbare kliek", die overwegend links is in haar ogen. En kunstenaars die weigeren op te treden in de illegale nederzettingen zijn in haar ogen niet loyaal aan de staat Israël. En tot slot (nu ja, dit verhaal is nog lang niet aan zijn einde) lezen we in de NRC van 6 december dat zij haar 'culturele oorlog' in het bijzonder richt op joden uit (Oost) Europa die van oudsher de artistieke en intellectuele elite vormen in Israël.


Deze mevrouw kent haar eigen geschiedenis niet. Ze vergeet even dat het de Poolse joden waren, Menachim Begin voorop, die aan de wieg stonden van het huidige Palestina. Een culturele oorlog voeren tegen je eigen kunstenaars leidt vroeger of later tot Entartete Kunst! Voor Miri Regev is dat klaarblijkelijk geen enkel probleem.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kunt u de bewering hard maken, dat alle Joodse nederzettingen volgens het internationale recht illegaal zijn, door bijvoorbeeld het duiden van jurisprudentie of uitspraken van internationale rechtbanken, of resoluties van de Veiligheidsraad, die we ook onder het internationaal recht rekenen als bewijs hiervoor.

En wat bedoelt u met de term "zelfverklaarde democratische staat Israël" want volgens wordt Israël door de gehele westerse wereld als een democratie erkend. En waaruit blijkt dat Israël nu officieel afscheid neemt van de tweestatenoplossing. Gelet op de feiten, getuige Clinton dat het vooral de Palestijnen zijn geweest, die deze
tweestatenoplossing hebben tegengewerkt.

En waarom schrijft u dat o.a. Menachim Begin aan de wieg stond van het huidige Palestina,
moet dat niet zijn aan de wieg staan van het huidige Israël.

Enno Nuy zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Enno Nuy zei

Uit uw taalgebruik en argumenten meen ik af te moeten leiden dat u de persoon bent die mij ervan beschuldigt in antisemitische vijvers te vissen. Als mijn aanname klopt en door u niet wordt weersproken, bent u hier niet welkom.
Toont u eerst maar eens het lef uw naam bekend te maken, ik pas ervoor te discussieren met mensen die hun lafhartigheid proberen te verbergen achter anoniem optreden.
Wat betret Palestina en Begin verwijs ik u graag naar Zwarte Aarde van Timothy Snyder.

Anoniem zei

Ten aanzien van Timothy Snyder, raad ik u aan de analyses van zijn thesis te gaan lezen, voordat u hem meent te mogen gebruiken om daarmee het ontkennen van de staat Israël een legitiem karakter te geven.

En misschien zou u toch eens moeten overwegen om uw beweringen eens met feiten te onderbouwen.

enno nuy zei

Uit uw reactie blijkt alleen maar dat u niet goed kunt lezen. Zolang u niet de ballen heeft onder eigen naam te reageren, zult u van mij geen antwoord meer krijgen.

Anoniem zei

De heer Nuy heeft de schijn tegen en gedraagt zich als een klassieke op academische leest geschoeide antisemiet die zowel op internet als in het obscure tijdschrift van de Vrijdenkers voortdurend de dezelfde twijfelachtige beweringen poneert en consequent weigert deze met feiten te onderbouwen.

Zijn ontkennen van het o.a. democratische gehalte van de staat Israël is bedoelt om Israël te demoniseren en te delegitimeren. De Palestijnen zijn in de ogen van Nuy alleen maar het slachtoffer hoewel voormalig president Clinton de Palestijnen als grootste obstakel van de tweestaten oplossing noemt.

Zoals Bonhoeffer het fenomeen domheid verklaarde als zijne geen gebrek aan intelligentie maar een moreel tekort lijkt dit zonder enige twijfel toepasbaar op de geestestoestand waarin de heer Nuy verkeerd.