maandag 5 december 2016

Was economie maar een wetenschap


Het onvermijdelijke is gebeurd. Door de misvatting dat je het volk kunt laten spreken door een referendum te organiseren en door de misvatting dat kennelijk iedere vraagstelling zich daar ook voor leent, hebben de Italianen de kans gekregen én genomen hun regering naar huis te sturen.
Op de achtergrond staat een clown te springen en het volk te misleiden en Renzi zelf heeft dit spel ook niet echt slim gespeeld: exit Renzi. En meteen verwarring op de beurzen. Want wat gaat er gebeuren? Er staan een paar Italiaanse banken in de gevarenzone.


In een interessant vraaggesprek in de NRC van dit weekend zegt Otmar Issing, de vader van de gedachte dat een ideale inflatie net onder de 2 procent zou moeten zijn: de euro is een succes maar de eurozone helaas niet. Nu zegt hij dat de ECB veel te veel haast maakt om de inflatie inderdaad op dat niveau te brengen. Dat had best wat langzamer gemogen, is nu zijn boodschap.

En hij hekelt het ECB-beleid om voor miljarden per maand staatsobligaties op te kopen. De vraag is nu wat de ECB aanstaande donderdag gaat besluiten: doorgaan met deze drastische poging de economie aan te jagen of een andere afslag nemen. Ik zou niet graag in Draghi's schoenen willen staan.


Ik weet niet precies hoe de economische groei er in de hele Eurozone bij staat op dit moment maar er lijkt zich een lichte trend ten goede te laten zien. Natuurlijk zegt de ECB dat dat door haar beleid komt maar dat valt nergens te verifiëren. De vraag is of die claim wel terecht is, het merendeel van die waanzinnig grote bedragen lijken toch echt in de financiële wereld te blijven hangen. Terwijl de bedoeling was dat het geld zijn weg vond naar het bedrijfsleven. Maar banken doen helemaal niets meer op dit moment, daarvoor is de rente veel te laag.

Hoewel ik interviews als dit met voormalig hoofdeconoom van de ECB Issing graag lees, ontstaat er ook telkens irritatie. Wat kopen we voor mensen die nu 'I told you so' lopen te roepen? Juist, helemaal niets! Was economie maar een wetenschap in plaats van wensdromerij.

Geen opmerkingen: