dinsdag 13 december 2016

Nederland moet zich schamen


Nederland is een belastingparadijs, volgens een recent rapport van Oxfam Novib staat ons land zelfs in de top 3 wereldwijd. Volgens hoogleraar internationaal belastingrecht aan de UvA Stef van Weeghel vormen de brievenbusfirma's inderdaad een probleem maar zijn ze op zijn retour. Hij vindt dat het voor bedrijven gunstige vestigingsklimaat in Nederland juist goed is voor de economie. "Landen concurreren nu eenmaal", zegt hij. "Dat kun je prettig vinden of niet".


Anderen weerspreken dat brievenbusfirma's minder populair worden en wijzen erop dat er wel meer gaten zijn die gestopt moeten worden. Esmé Berkhout, belastingdeskundige van Oxfam Novib wijst onder meer op de innovatiebox waarmee bedrijven belastingverlaging voor winst uit innovaties kunnen verkrijgen. Ook daar wordt zeer driftig gebruik van gemaakt.


Van Weeghel mag dan hoogleraar zijn, hij is tevens verbonden aan accountants- en consultantskantoor PwC. Hij lijkt vooral door die bril naar de werkelijkheid te kijken. De schatting is dat arme landen minstens honderd miljard per jaar aan belastinginkomsten mislopen door belastingontwijking van de grote internationale ondernemingen.


Zolang we niet tot ons door laten dringen dat dit hyperkapitalisme van de global players uitsluitend ten goede komt aan de één-procent-elite aan de top van het bedrijfsleven, zolang we blind blijven voor het feit dat de concentratie van rijkdom direct leidt tot de concentratie van politieke macht, zolang we niet wensen te accepteren dat de groeiende ongelijkheid tot steeds meer maatschappelijke onrust zal leiden, zolang blijven mensen als van Weeghel de koers bepalen.

Zulke lieden kiezen voor een volstrekt amorele benadering en zij dienen enkel het belang van het grote bedrijfsleven. De menselijke maat is aan hen niet besteed. Een humane oplossing van het verdelingsvraagstuk moeten we dan ook vooral niet in zulke handen leggen. In de tussentijd schaam ik me voor het land waar mijn wieg stond. Schaamteloze hebzucht lijkt ons motto te zijn geworden.

Bron: Rapport Oxfam Novib: De Nederlandse route. Hoe arme landen inkomsten mislopen via belastinglek Nederland.

Geen opmerkingen: