zaterdag 24 december 2016

Nederzettingen schending van internationaal recht


De Veiligheidsraad heeft het Israëlische nederzettingenbeleid veroordeeld als een flagrante schending van het internationaal recht. Die uitspraak is niet echt verrassend. Wel opmerkelijk is dat de Amerikanen zich van stemming hebben onthouden, waardoor  de resolutie kon worden aangenomen. Een eerder voorstel - van Egypte - werd na zware druk van Israël en Trump ingetrokken maar in tweede instantie is het voorstel alsnog ingediend, door Nieuw-Zeeland, Maleisië, Venezuela en Senegal. Trump had zijn standpunt dat Amerika het voorstel zou moeten vetoën al luid en duidelijk verkondigd: per tweet uiteraard.


Betekent dit nu dat de twee-staten-oplossing nu dichterbij is gekomen? Nee natuurlijk. Netanyahu is in woede ontstoken en heeft aangekondigd diplomatieke maatregelen te zullen nemen tegen de indieners van het voorstel. En uiteraard heeft Netanyahu de resolutie verworpen en aangekondigd dat Israël zich er niet aan zal houden.

Ik zou niet willen spreken van een historische uitspraak, zoals sommige zegslieden willen doen geloven. De Trump administration zal dit 'slippertje' snel rechtzetten en we zullen zien dat het annexatiebeleid met gezwinde spoed zal worden voortgezet en uitgebreid. Jammer, dat Israël zich niet realiseert dat de oprichting van de VN  een direct gevolg was van de Holocaust.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De heer Nuy zou zich toch beter hebben kunnen informeren, over de werkelijke totstandkoming van deze resolutie. Ten eerste is deze resolutie door Obama georkestreerd met Egypte als afleidingsmanoeuvre, omdat ook Obama wist dat deze zijn ingediende ontwerpresolutie onder druk zou intrekken. Nieuw Zeeland echter is zorgvuldig door Obama uitgekozen en heeft de tekst van de resolutie met de vertegenwoordigers van Obama opgesteld. Het is de wraak van Obama, en zo zal de resolutie vermoedelijk ook verder door het leven gaan.

Dat Israel zich niet aan de resolutie gelegen laat liggen, is ten dele te verwachten, toch zal deze resolutie niet zomaar door Israel worden genegeerd.
Verwacht mag worden dat de VS alle sancties die de Veiligheidsraad eventueel bij negeren en dus overtreden van de resolutie zal treffen met een veto, en eventueel voor subsidie ontvangende landen of entiteiten (Palestijnse overheid) een korting daarop.

Jammer echter dat de heer Nuy het demoniseren of zelfs delegitimeren van Israel als Joodse staat niet kan nalaten, door de oprichting van de VN aan de Holocaust te verbinden. De blauwdruk van de VN als opvolger van de Volkerenbond was reeds in 1942 bij de Arcadiaconferentie door de VS en GB vastgelegd.
De heer Nuy wil graag als een belezen en geschiedkundig onderlegd persoon overkomen, maar struikelt steeds weer over zijn diepliggende ressentiment van de Jood als volk en als staat.

Enno Nuy zei

We gaan er geen wedstrijdje ver plassen van maken wie de geschiedenis het meest grondig heeft bestudeerd. Ik ben uw misselijk makende beschuldigingen van antisemitisme nu meer dan zat. U bent een ziek mens en buitengewoon laf bovendien. Uw eerstvolgende reactie met soortgelijke beschuldigingen zal ik zonder pardon verwijderen.
Ben u echt zo'n lafbek dat u zulke beschuldigingen niet met open vizier durft te doen?

Anoniem zei

Als het kwaakt als een eend, vliegt als een eend en eruit ziet als een eend, mag je het beste een eend noemen, de uitleg van Hans Knoop, toen hij Gretta Duisenberg een antisemiet noemde.
De heer Nuy noemt Israel een Theocratie, omdat de religieuzen optredend als één blok en in elke coalitie in Israel nodig zijn om een meerderheid te krijgen. Dat noemen we ongewenste gevolgen van een democratie, maar het is en blijft democratisch (Piet Hein Donner over de sharia!!)
De heer Nuy schrijft dat de staat Israel niet op basis van het internationaal recht is ontstaan, en dus feitelijk geen bestaansrecht heeft. Over welk soort internationaal recht heeft de heer Nuy het dan, of geld er een ander soort internationaal recht voor Israel!
De VN is een direct gevolg van de Holocaust, terwijl dit aantoonbaar onjuist is.
Waarom al die onjuiste beweringen mijnheer Nuy, leg dat nu eens uit.

Enno Nuy zei

U kunt alle uitleg krijgen die u wilt als u uw excuses aanbiedt voor uw schandalige beschuldigingen van antisemitisme aan mijn adres en als u bekend maakt wie u bent. Als u daartoe niet bereid bent verzoek ik u nogmaals hier weg te blijven, u bent hier dan niet welkom.

Anoniem zei

De auteur van dit artikel lijkt van mening te zijn dat resoluties van de Veiligheidsraad moeten worden beschouwd als internationaal recht.
Dit is een grote misvatting. De landen die zich destijds bij de Verenigde naties hebben aangesloten hebben beloofd de resoluties van de Veiligheidsraad te zullen uitvoeren. De resoluties zijn gewoon politieke besluiten.
Opmerkelijk in deze resolutie is de rol van de Amerikaanse president Obama die naar steeds duidelijker wordt verwoord een actieve rol in het ontwerp van deze resolutie heeft gespeeld.
Als blijkt zo te zijn, zal zeker voor de Democratische partij in de toekomst de stem van de Joodse kiezer niet meer zo vanzelfsprekend zijn.