woensdag 23 juni 2021

De vlucht uit Delfzijl

 

Hoe geruststellend is het te weten dat de de provincie Groningen zo fraai is. We maakten ons dan ook totaal geen zorgen na het debacle in Delfzijl. We besloten het gebied rond de Dollard eens wat beter te verkennen en ach, ach, hoe heerlijk en prachtig is het daar! We kwamen door plaatsjes en gehuchten waar we nog nooit van gehoord hadden, zoals Weiwerd en Nieuwe Statenzijl, Hongerige wolf en Kostverloren en Drieborg en door plaatsen die ik me vaag nog herinner van de blinde topografische kaarten zoals Bad Nieuweschans en Oudeschans.

Maar eerst betraden we, voor het eerst sinds anderhalf jaar, weer eens een etablissement voor een visrijke lunch, in Termunterzijl dit keer. We bezochten het verdwenen  dorpje Oterdun, vlak na Weiwerd. Er zijn nog wat graven en een kunststof replica van een bronzen beeld dat helaas gestolen werd. Nieuwe Statenzijl is onvergetelijk vanwege de panoramische uitzichten over de Dollard en vanwege de schitterende vogelkijkhut, de kiekkaaste. En wie komt er op het idee om zijn woonplaats Hongerige wolf te noemen? En het vlakbij gelegen Kostverloren ligt heel intiem tussen twee wegen geklemd, wat schamele huisjes maar wel omgeven door bomen, een lommerrijke plaats, of plaats... meer dan een gehucht is het niet. 

Bad Nieuweschans is een oud vestingstadje en helaas werden de grachtjes gedempt en van de stadsmuren is niets meer over. Maar die paar straten die nog wel over zijn, ach wat zijn ze fraai en lieflijk! Net als het verderop gelegen Oudeschans, groener en rustiger bestaat er niet, prachtige huisjes en nog fraaiere tuinen. Je kunt er een wandeling over de voormalige stadsmuren maken, dat wil zeggen, de muren zijn er niet meer maar de contouren nog wel.






Geen opmerkingen: