dinsdag 22 juni 2021

Groningen en wat er boven gaat

 

Wij zijn weer eens in ons geliefde Groningen, met Friesland een van de mooiere provincies van ons land. Hoewel...er zijn genoeg mensen die het vlakke land vooral als saai ervaren. Maar dat is een misverstand. Wij verblijven in een klein dorp niet ver van Delfzijl, Zeerijp. Vlakbij Loppersum, dus we zitten midden in het aardbevingsgebied. Wat vooral en overal opvalt hier, dat zijn de vaak prachtige huizen en huisjes, veelal in rode baksteen. Niet alleen kolossale boerderijen of statige villa's, er zijn ook talloze heel ingetogen (arbeiders)huisjes te bewonderen. Komend vanaf het vlakke en winderige land, zijn de dorpjes en terpen steevast boomrijk met veel schaduw. Dat geeft zulke plaatsjes eerst en vooral een heel intieme sfeer.

Wij kwamen vandaag al fietsend door 't Zand, Zijldijk, Garsthuizen, Startenhuizen, Winneweer, Westeremden (waar Henk Helmantel zijn onnavolgbaar mooie schilderijen vervaardigt), Loppersum en Eenum. Geef het toe, met uitzondering van Loppersum had u ook nog nooit van deze dorpjes gehoord. In vrijwel alle dorpen en dorpjes zijn prachtige kerken en kerkjes te bewonderen, veelal opgetrokken in rode baksteen.



Ja, zelfs voor een doorgewinterde atheïst als ondergetekende, hebben die kerken en kerkjes telkens weer een magnetiserende werking. De spreuken aan de wanden van de kerk en op de grafzerken laten een steile en straffe geloofsbelijdenis zien maar tegelijkertijd zijn die kerkjes parels in het landschap, veelal op een terp gebouwd in tijden dat de Waddenzee veel dieper het land in kwam dan nu nog mogelijk is. We hebben nog veel te bekijken in de komende dagen. De weersvooruitzichten zijn gunstig.

Geen opmerkingen: