woensdag 9 juni 2021

Hoe zou u dit willen noemen?

 

Een onthutsend artikel in de Volkskrant van vandaag over Amerikaanse superrijken die geen inkomstenbelasting betalen. Dat blijkt uit een onderzoek door de Amerikaanse onderzoekssite ProPublica. Mensen als Jeff  Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg, George Soros, Warren Buffet, allemaal mensen die tientallen miljarden dollar hebben of jaarlijks verdienen. En ze betalen over sommige jaren gewoon géén belasting! De 25 rijkste Amerikanen zagen hun vermogen tussen 2014 en 2018 groeien met 329 miljard dollar maar ze droegen daarvan slechts 11 miljard dollar af aan de fiscus.


Buffet betaalde slechts 0,1% belasting, Elon Musk was een topbetaler, die betaalde maar liefst 3,2%. De gewone Amerikaan betaalt 14% federale belasting. Het jaarsalaris van Jeff Bezos (die by the way ook nog eens drieëneenhalfduizend dollar kinderbijslag toucheerde!), de rijkste man op aarde, bedraagt slechts 65 duizend dollar, vele andere CEO's ontvangen het symbolische bedrag van 1 dollar. En de federale fiscus accepteert deze bedriegerspraktijken.


Nu zult u zeggen, maar die gasten doen toch heel veel liefdadigheidswerk? Met permissie, dat is nogal gemakkelijk als je zo pervers veel geld en rijkdom hebt. Maar die liefdadigheid is slechts een misselijk makende dekmantel voor hun ware intenties: zo rijk mogelijk worden en zo weinig mogelijk belasting betalen. Waar deze lieden aan voorbij gaan is dat zij hun rijkdom te danken hebben aan een systeem dat hen zonder bijkomende kosten alle randvoorwaarden en faciliteiten schonk om hun walgelijke rijkdom bij elkaar te kunnen graaien.

Superrijken geven niet om de samenleving, ze geven niet om mensen, ze geven enkel en alleen om zichnzelf. Ook als ze George Soros of Warren Buffet heten. De laatste is overigens de grootste belastingontwijker van de VS. Ik vraag me af hoe deze mensen nog kunnen slapen, is er dan werkelijk nooit een moment dat ze op hun klompen of aan hun theewater aanvoelen dat iets niet pluis is?

 

 

Geen opmerkingen: