zondag 19 oktober 2014

Een fossiel als kardinaal


De katholieke kerk in beweging? Soms lijkt het erop dat de nieuwe paus, Fransiscus, een nieuwe wind wil laten waaien door het religieus instituut. Maar onze bisschoppen en kardinaal weten wel beter. Dat hertrouwde katholieken na een periode van bezinning toch weer de heilige communie zouden moeten kunnen ontvangen (tot nog toe verbiedt de kerk dat), kunnen de prelaten nog wel door de vingers zien, ofschoon onze nationale katholieke hotemetoot, kardinaal Eijk dat niet ziet gebeuren. Maar dat homoseksuelen recht op een seksueel leven zouden hebben, dat kunnen de officieel tot het celibaat verplichte, maar zich geregeld aan homoseksualiteit en pedofilie te buiten gaande clericalen niet aan.
Kardinaal Eijk: "Er moet natuurlijk ook voor mensen die homoseksueel zijn een goed pastoraat zijn, maar uiteindelijk verkondigen we wel de leer van Christus over homoseksualiteit. Als iemand homoseksueel is, betekent dat onthouding". Punt. En om het nog duidelijker te stellen:"Je moet niet de suggestie wekken dat je de leer van de kerk gaat veranderen, want dat kan niet".

En wij maar hopen dat de moslims ooit eens tot het inzicht komen dat exegese niet alleen belangrijk en wenselijk maar vooral noodzakelijk is om een levensovertuiging op een aanvaardbare wijze uit te kunnen dragen in snel en sterk veranderende tijden en gemeenschappen. Opdat mensen ook van hun hoeders van moraal mee krijgen dat men moderne kwalen niet te lijf moet gaan met prehistorische middeltjes.

Religie is voodoo, uitgevoerd door fossielen. Alleen domme mensen trappen erin.

Geen opmerkingen: