maandag 13 oktober 2014

Finland en de wet van de remmende voorsprong


De Finnen zijn de weg kwijt nu hun premier, Alexander Stubb, Apple de schuld geeft van de deplorabele toestand van het land van duizend meren. De iPhone heeft Nokia de das om gedaan en de iPad heeft de papierindustrie de genadeslag toegebracht.

Onzin natuurlijk. In beide Calimero-opmerkingen gaat het om bedrijfstakken die leden aan de wet van de remmende voorsprong. Zowel Nokia als de Finse papierindustrie had te laat in de gaten dat de wereld om hen heen veranderde. Wat de papierindustrie overkomt is vergelijkbaar met de wereld van de postbestellers. Ondanks radicaal veranderende condities, zijn er nog steeds expeditiebedrijven die overeind weten te blijven. De Finse papierproducenten, die werkelijk over de hele wereld verspreid zitten, hebben hun bakens niet bijtijds verzet. De malaise voor deze bedrijfstak kondigde zich al meer dan een decennium geleden aan maar anticiperen bleek niet de sterkste eigenschap van de Moelnlyckes en Stora Enso's van deze wereld.

Nokia heeft er helemaal een potje van gemaakt. Jarenlang waren de Finnen absolute marktleider, wereldwijd nota bene. Maar ze zijn links en rechts ingehaald door Apple en de Androids. Samsung onder andere liet zien hoe je de strijd met Apple wel degelijk aan kon gaan. Maar Nokia deed niets, helemaal niets! En werd vervolgens voor een Apple en een ei overgenomen door Microsoft.
Ja, nu moeten de Finnen weer bij nul beginnen, maar dat had niet gehoeven! Geen betere demonstratie van de wet van de remmende voorsprong dan deze Finse voorbeelden.

Geen opmerkingen: