zaterdag 4 oktober 2014

Ik wou dat ik in Zweden woonde...


De nieuwe regering in Zweden is voornemens de Palestijnse staat te erkennen. Daarmee wordt Zweden de eerste EU lidstaat die de Palestijnse staat erkent. Dat is een besluit naar mijn hart. Het heeft geen enkele zin Israël nog enig krediet te gunnen. Lees de rancuneuze en oorlogszuchtige taal van Netanyahu, eerder deze week in de VN.

De meeste andere landen blijven op het standpunt staan dat de Palestijnse staat alleen als resultaat van onderhandelingen kan/mag ontstaan. Maar voor onderhandelen zijn er twee bereidwillige partijen nodig. Israël wil helemaal niet onderhandelen en wil helemaal geen vrede in het Midden Oosten.
Netanyahu heeft slechts één doel en dat is het volledig annexeren van de Westelijke Jordaanoever.

Wij bedrijven in ons polderland vooral Realpolitik en het is helaas ondenkbaar dat een regering in ons land Zweden zou durven volgen. Maar wanneer meer Europese staten het Zweedse voorbeeld wel zouden volgen wordt de bereidheid in Israël tot serieuze onderhandelingen wellicht sterker gestimuleerd dan ooit tevoren.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

De erkenning door Zweden zal niet veel uitmaken. Palestijnen willen immers dat de exclusieve Joodsheid van Israel vervalt en dat Oost Jeruzalem naar de Palestijnen gaat. De Arabische Liga stelt zich achter dit standpunt. Vele daarvan hebben Israel niet erkend dus voorlopig blijft het onwrikbaar vastzitten.

Anoniem zei

Dat lijkt mij ook een verdedigbaar standpunt. Israël presenteert zich graag als de enige democratie in het Midden-Oosten omringd door autoritaire regimes. Het laatste is war, het eerste niet: Israël is een theocratie die alleen democratie aan joden biedt.

enno nuy zei

Die reactie was niet anoniem bedoeld maar opgesteld door ondergetekende

Anoniem zei

Israel zit in een spagaat. Het land is door vele landen erkend behalve door de meeste Arabische landen. Deze landen willen het land Israel gewoon terug. Dat land krijgen ze ook terug al was het maar vanwege demografie. De Arabieren hebben een hoog geboortecijfer en kunnen Israel gemakkelijk overvleugelen. Vandaar dat Israel vasthoudt aan het Joodse karakter en de Palestijnen in eigen land steeds minder rechten geeft. Democratie die alleen voor Joden geldt is dus de pijler van de staat Israel. Dat wordt dus oorlog maar dat past wel in de traditie van het MIdden Oosten. Eén partij moet daar in een bepaalde regio altijd de baas zijn en andere partijen tellen dan niet meer mee
Als Israel besluit de Palestijnen in Israel met geweld te verjagen naar de West Bank, zal het nauwelijks opvallen in deze hekselketel waar geloven en volken elkaar constant proberen uit te roeien. Het algemene patroon is dat partijen in een oorlog volkomen uitgeput raken en dan komt er vaak een oplossing. Oorlog opent zo nieuwe perspectieven.
In het Westen zijn we gewend om macht te delen en om daarover te onderhandelen. De Zweedse move is in dat kader wel sympathiek maar het slagveld zal moeten beslissen.

enno nuy zei

Het slagveld kon ooit beslissingen forceren in tijden dat er nog klassieke oorlogen werden gevoerd. Daarvan is nu geen sprake meer. Het conflict kan dus niet langs militaire weg beslecht worden.
In een beschaafde wereld zou je ook kunnen proberen het probleem met onderhandelingen op te lossen. Zo'n oplossing ligt er al en die wordt wereldwijd erkend als de meest haalbare: de tweestatenoplossing. Maar daar wil Israël niet aan.

Anoniem zei

VN resolutie 181 gaf al een tweestatenoplossing. Niet acceptabel voor 4 Arabische landen die een oorlog begonnen tegen Israel en verloren. Als de helft
van Nederland door de VN zou worden toegewezen aan Tutsi's die daar een exclusieve Tutsistaat zouden willen vestigen, zouden wij ons doodvechten om die mensen te verjagen.
Tweestatenoplossing: Noord Nederland voor de Tutsies en Zuid Nederland voor de Nederlanders?
De Palestijnen en vele anderen (Iran) willen dat Israel verdwijnt, Israel wil een exclusief Joodse staat, zonder Palestijnen. Zij vrezen terecht het hoge geboortecijfer van de Arabieren in eigen land.
Denk ook aan Kosovo, het moederland van de Servische beschaving. Door een hoog geboortecijfer van de moslims daar, raakten de Serviers in de minderheid. Om vervolgens de onafhankelijkheidsclaim van de Kosovaren te accepteren zou je als Servisch volk misschien volgens beschaafde normen moeten gaan onderhandelen. Dat is bijna niet op te brengen als je snelgroeiende volksplantingen de macht in jouw land ziet overnemen.
Het voeren van een oorlog en het verliezen van die oorlog kan helpen om je lot te accepteren.
Israel is bezig zijn grenzen te trekken en zal daarna de Palestijnen in eigen land verjagen.
De Palestijnen willen de Israeli's verjagen. Onderhandelen wil niemand maar het Westen wil het zo graag.




Anoniem zei

Om te laten voelen welk groot onrecht de Palestijnen is aangedaan, is het wel degelijk geoorloofd om de slachtoffers van een
Afrikaanse genocide gewoon eens massaal naar Nederland te laten emigreren met VN goedkeuring dat zij Noord Nederland mogen krijgen (na deportatie Nederlandse inwoners)

Dat de PLO Israel zou hebben erkend is een taaie mythe. De erkenning door Palestijnen is niet relevant. De Arabische Liga en Iran leggen meer gewicht in de schaal

In Kosovo gaat het om het sentiment dat een gesloten groep met hoog geboortecijfer een andere groep kan overvleugelen. Oorlogsretoriek hoort daarbij. De Slag bij het Merelveld gaat intussen wel over de opmars van het Ottomaanse Rijk. Onthullende feiten over behandeling van de minderheden in dat Rijk vind je in "War of the worlds " van Niall Ferguson. Christelijke jongetjes werden massaal uit hun gezinnen weggehaald, besneden en in de Islam gedrenkt. Overigens vind je in dit boek ook gruwelijke beschrijvingen van pogroms tegen Joden in Oost Europa.
Dat Joden een verdedigbaar stukje Aarde mogen hebben, dat wordt wel duidelijk maar waarom net dat stukje land waar Joden niet eens zo lang hebben gewoond in hun lange geschiedenis.
De tweestatenoplossing die kennelijk wereldwijd wordt gezien als redelijk en fatsoenlijk, stuit helaas op de politieke werkelijkheid in Israel zelf. Israel is allang geen land van idealistisch kibboetzim meer. Het legt de nadruk op judaisering zoals de buurlanden dat doen met islamisering.
De tweestatenoplossing is passé maar Israel speelt het spel nog wel mee zoals het Westen het zo graag ziet

Leuk om zo even van gedachten te wisselen maar ik de indruk dat dit blog verder door niemand gelezen dus ik plaats verder geen reactie meer

enno nuy zei

Tja, zo wordt het nooit wat natuurlijk! Maar 't geeft niet, je blijft welkom hier of je nu reageert of niet. Kennelijk trof je hier toch iets aan wat je de moeite waard vond.