zondag 19 oktober 2014

Yellen bewijst het gelijk van Piketty


In een speech afgelopen vrijdag onder de titel Perspectives on Inequeality and Opportunity fro the Survey of Consumer Finances, uitte Janet Yellen - voorzitter van de Amerikaanse Federal Rserve Board - haar grote zorgen over de snel toenemende ongelijkheid binnen de Amerikaanse samenleving. Die ongelijkheid is met name de laatste decennia exponentieel toegenomen. Uit onderzoek van de Federal Reserve Board zelf blijkt dat het inkomen van de bovenste vijf procent van de Amerikaanse huishoudens tussen 1989 en 2013 met 38% is gestegen, terwijl het inkomen van de onderste 95% slechts met tien procent gemiddeld steeg.

De rijkste 5% van de Amerikaanse huishoudens bezat in 2013 ruim 63% van alle rijkdom (in 1989 was dat nog "slechts" 54%). Het aandeel in de nationale rijkdom van de rest van de Amerikaanse topinkomens bedroeg in 1989 43% maar dat aandeel is in 2013 gedaald naar 36%. Terwijl de onderste helft van de Amerikaanse inkomenspiramide 3% van de nationale welvaart bezat in 1989 en nog slechts 1% in 2013!

Yellen ziet vier potentiƫle kansen om economische en sociale mobiliteit te verbeteren: middelen die ter beschikking komen van kinderen, hoger en beter onderwijs, business ownership en erfenissen. Maar wanneer ze de huidige situatie waarin de Amerikaanse huishoudens verkeren analyseert, moet ze telkenmale concluderen dat de top van de inkomenspiramide weinig te vrezen heeft terwijl de kansen voor het overgrote deel van de Amerikaanse samenleving significant en vermoedelijk structureel lager tot verwaarloosbaar zijn.
Wie haar hele speech wil lezen, klikt op de volgende link: Speech Janet Yelle Federal Reserve

Inmiddels struikelen economen over elkaar om de statistieken van Piketty in twijfel te trekken maar de speech van Yellen laat ons zien dat zulke economen vermoedelijk hun eigen agenda hebben. Ik wil niet zo ver gaan het in twijfel trekken van de studie van Piketty af te doen als jalousie de metier maar het lijkt er soms wel op. De tabellen bij de lezing van Yellen spreken echter klare taal en we mogen de Federal Reserve Board in deze context toch als een onverdachte bron beschouwen.
Voor wie de tabellen graag wil bestuderen, klik op deze link: Accessible Version of Figures Yellen Speech

Geen opmerkingen: