vrijdag 8 juli 2016

Amerika in shock?


Naar verluidt is Amerika in shock omdat een man vijf blanke agenten doodde en er nog meer zou hebben omgebracht, had hij daartoe de kans gekregen. Dat Amerika nu in shock zou zijn is op zichzelf al schokkend.


Waarom was Amerika niet al veel eerder geschokt toen al die zwarte landgenoten door politiegeweld om het leven kwamen en de betrokken politieagenten consequent buiten vervolging werden gesteld.

Het "black lives matter" heeft nooit indruk gemaakt op de Amerikanen. Anders gezegd: dit drama hebben zij over zichzelf afgeroepen. Het is niet te rechtvaardigen maar het is een wonder dat zo'n reactie niet eerder kwam. Anders gezegd: hoe begrijpelijk is dit afschuwelijke geweld niet?


Dit is Amerika waar iedereen met wapens rond mag lopen op grond van de second amendment, een antiek en vermolmd wetsartikel. En nu zouden diezelfde idiote Amerikanen geschokt zijn omdat iemand besloot dat wapen daadwerkelijk te gebruiken?


Ik heb het al vaker gezegd: ik begrijp niets van die Amerikanen en deze afschuwelijke tragedie drukt hen nog eens nadrukkelijk met de neus op twee diepgewortelde problemen in hun samenleving die ze nooit hebben kunnen oplossen en die in het Amerikaanse dna lijken vastgeklonken: wapenbezit en racisme.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de nodige relativering Leon de Winter

enno nuy zei

Tja, je kunt alles weg relativeren maar daar wordt niemand wijzer of beter van. Op de volgende link vind je de werkelijke cijfers: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/08/politiegeweld-in-de-vs-dit-zijn-de-cijfers-a1510864. Hoe je het ook wendt of keer, er sterven 2,5 meer zwarten dan blanken door politiekogels.
Leon de Winter heeft wel vaker opvattingen die weinig relatie met de werkelijkheid onderhouden, ooit noemde hij Badr Hari een parel voor onze samenleving. Nu suggereert hij dat er geen sprake zou zijn van racisme in de VS en beschuldigt hij Obama van meebrullen. De VS, en wij ook trouwens, zullen deze Obama nog heel vaak heel hard gaan missen.
Wat je er ook van vindt, je kunt of wilt toch niet ontkennen dat de VS kampen met twee echt serieuze problemen: wapenbezit en racisme. Daarover ging mijn blog.
In de VS zijn er nu ook mensen en instellingen die durven beweren dat 'Black lives matter' het geweld tegen blanke politieagenten uitlokken en stimuleren. Dat is pas echt racisme en het voorspelt weinig goeds voor de komende tijd.
Ik zou zeggen: relativeert u nog even verder, en check af en toe even of de problemen daardoor afnemen.