woensdag 6 juli 2016

Hardleerse banken


Eerder berichtte ik al over de MKB derivaten en de gezamenlijke banken die uiteindelijk toch niet mee wilden werken aan een oplossing, terwijl van te voren was afgesproken dat alle partijen zich zouden schikken in het voorstel van de door Dijsselbloem ingestelde deskundigencommissie.


Inmiddels zijn alle banken akkoord gegaan met dit voorstel met twee uitzonderingen: RABO en (hoe kan het ook anders?) DB. De RABO heeft het grootste aantal derivaten verkocht, in totaal ruim 9.500 derivaten aan 8.000 klanten.


Het plan van de commissie bevat vier punten waaronder het geheel terugbetalen van rente-opslagen en het terugbetalen van 20 procent van de betaalde rente over iedere renteswap met een maximum van 100.000 Euro.

ABN Amro moet bijna een half miljard terugbetalen. Voor de RABO zou de schade uitkomen op bijna een miljard. Daarnaast moet de RABO vrezen voor een forse Amerikaanse claim als gevolg van het Libor schandaal.

De echte graaiers van de moderne kapitalistische maatschappij zijn de banken. Ik hoop dat ze voortvarend en daadkrachtig worden aangepakt. Hun maatschappelijke functie vervullen ze allang niet meer naar behoren. Het wordt tijd voor werkbare alternatieven.

Geen opmerkingen: