zaterdag 2 juli 2016

Weigeren salafisme niet strijdig met vrijheid van meningsuiting


De salafistische groeperingen in Nederland - Al Waqf, Dawah en de As-Soenah-moskee - hebben hun onderlingen banden verstevigd en hebben nu een schoolgebouw in Rotterdam aangekocht om er een lescentrum in te vestigen. De financiering hiervan komt voornamelijk uit Saudi Arabië.


Officieel verklaren deze politieke salafisten zich tegenstander van terroristische groeperingen maar ze zijn antidemocratisch en laten zich discriminerend uit over homo's en vrouwen. Ook zijn ze niet onder alle omstandigheden tegen het inzetten van geweld.
Er is voldoende bekend over het salafisme om het niet in huis te willen halen. Het is een Paard van Troje. Het salafisme is een politiek-religieuze ideologie die niets van de democratie moet hebben. Alleen al om die reden hebben zij niets in het Westen te zoeken. Wanneer de vrijheid van meningsuiting mag worden misbruikt om de vrijheid van meningsuiting om zeep te helpen is die vrijheid hol en leeg geworden.


Ik vind dan ook dat het salafisme in Nederland geen enkele gelegenheid moet worden geboden zich te organiseren. Wie het salafisme toelaat, kan net zo goed de voordeur opzetten voor IS of Al Qaeda. Salafisme staat voor haat jegens iedereen die er andere opvattingen op na houdt.


De gemeente Rotterdam zal weinig tegen dit instituut kunnen ondernemen. Het is een taak van de centrale overheid een formele positie in te nemen tegenover het salafisme en daar consequenties aan te verbinden. Om te beginnen doet de overheid er goed en verstandig aan alle religieuze uitingen zoveel mogelijk uit het publieke domein te weren.


Dat vraagt om een aanpassing van de Grondwet waar de vrijheid van godsdienst en het recht op vereniging ondergeschikt gemaakt moeten worden aan het verbod op discriminatie. Want in essentie is het gelijk behandelen van alle burgers de hoofdtaak van de centrale overheid. Salafisten denken daar heel anders over. Dat moeten ze dan maar in Saudi Arabië doen.

Geen opmerkingen: