vrijdag 1 juli 2016

Terreur kun je ook uitlokken


Historicus en schrijver Zinih Özdul stelt in een column in de NRC van 30 juni onomwonden dat Erdogan terrorisme zelf uitlokt. Hij besluit op enig moment zijn vriend Assad - met wie hij zelfs samen op vakantie ging - te laten vallen om zijn gunsten te verlenen aan Al Qaeda en IS totdat zijn nieuwe vrienden zich ook tegen zijn Turkije keren.

Hij schiet een Russisch vliegtuig neer, slaat oorlogstaal uit en krijgt een lawine aan Russische sancties over zich heen. Totdat Erdogan zich realiseert dat Turkije zich zulke sancties helemaal niet kan permitteren en hij prompt excuses aan Poetin aanbiedt.

Hij verbreekt de banden met Israël omdat dat land de Palestijnen geen zelfbeschikking wil geven totdat hij zich realiseert dat Turkije wel heel erg alleen komt te staan in de regio en hij de relatie met Israël weer herstelt.

De Koerden leken een beter leven tegemoet te gaan toen Erdogan aan de macht kwam. Maar inmiddels weten we wel beter, de Koerden worden praktisch als staatsvijanden gezien en de steun van Turkije aan de strijd tegen IS wordt vooral uitgedrukt in het bombarderen van de Koerden in Syrië.

Özdul: "Door thuis Koerden te onderdrukken en in Syrië jihadisten te steunen, heeft Erdogan zich terrorisme op zijn hals gehaald. Destabilisering is steeds het gevolg als de torenhoge beloftes aan 'het volk' niet kunnen worden waargemaakt. Als hij zijn beloftes wel waarmaakt, zijn minderheden en andersdenkenden de klos. In beide gevallen blijft er altijd brandstof voor de tomeloze onderbuik van het volk: het is allemaal een samenzwering van de ; EU/linksen/elites' die niet willen dat de wil van het volk waarheid wordt".

Ik vrees dat Özdul gelijk heeft en dat maakt de door mij paljassultan genoemde straatvechter Erdogan een gevaarlijk man. We zullen nog heel wat staaltjes van zijn diplomatieke onvermogen en ander borstgeroffel gepresenteerd krijgen maar ten koste van hoeveel bloed?

Geen opmerkingen: