donderdag 30 juni 2016

Bojo pleegt verraad


Er zijn drie politieke stromingen in het Verenigd Koninkrijk. De Liberal Democrats spelen nauwelijks enige rol, de Conservatives zijn de komende maanden bezig met leiderschapsverkiezingen en in Labour heeft het overgrote deel van de fractie het vertrouwen in Jeremy Corbyn opgezegd, die zich daar overigens niets van aantrekt en gewoon blijft zitten.

De man die de afgelopen maanden het gezicht van de Brexit-campagne was, Boris Johnson, dezelfde die de EU met Hitler vergeleek, die man stond te boek als de meest waarschijnlijke opvolger van David Cameron. En David Cameron was de prime minister die zijn uiterste best heeft gedaan om de EU zo veel mogelijk uit te hollen om vervolgens het blijfkamp aan te voeren zonder daarbij ooit de indruk te maken een echte Europeaan te zijn.

Maar terug naar Boris Johnson, ook wel Bojo genaamd. Wie zich zo nadrukkelijk aan een politieke boodschap verbindt, wekt verwachtingen. Niet zo deze Bojo. Vandaag heeft hij laten weten niet de juiste man te zijn om Cameron op te volgen. Dat mag misschien wel kloppen maar door deze weg te bewandelen pleegt hij verraad aan al diegenen die zijn raad hebben opgevolgd.

Kortom, in Engeland is de chaos nu compleet. Er lijkt niemand meer rond te lopen die over voldoende politieke geloofwaardigheid beschikt om de problemen van het Verenigd Koninkrijk het hoofd te bieden. Dat komt ervan wanneer je een referendum houdt over zo complexe materie, over een onderwerp waarvan niemand ooit kon voorspellen wat de gevolgen van een afwijzen zouden zijn. Niemand bij de Britten lijkt een plan te hebben. Het is even beschamend als gevaarlijk.

Geen opmerkingen: