dinsdag 28 juni 2016

Brexit, Nexit, Wexit


Het was voorspelbaar en het gebeurde: Wilders roept op tot een referendum voor een Nexit. Terecht heeft de Kamer daar niet mee ingestemd. Hoe haal je het in je hoofd een Europees Project als de EU, waar alle partijen decennia lang over gediscussieerd en onderhandeld hebben, waar tientallen internationale vaak complexe verdragen aan ten grondslag liggen, een project dat langs democratische weg tot stand is gekomen omdat 28 landen daarvoor kozen, hoe haal je het in je hoofd zo'n project weg te willen laten stemmen door het volk in een simpel ja-nee-spelletje?

Dat doen alleen gevaarlijke politici en Wilders is er zo een. Maar net als Boris Johnson is hij uitsluitend uit op macht en hij deinst er niet voor terug zijn electoraat van alles op de mouw te spelden, zonder zich ook maar een nanoseconde bezig te houden met het waarheidsgehalte van zijn beweringen.

Hoe kun je een goed politicus zijn als je - meedeinend op een gunstige wind - bereid bent zogenaamd het volk te laten beslissen om uit de EU te stappen zonder dat je datzelfde volk ook maar bij benadering kunt schetsen wat het dan te wachten staat.

Voor de zoveelste keer bewijst Wilders een schreeuwer te zijn, een populist pur sang, een gevaarlijk politicus. Kijk naar wat de Britten nu overkomt: de kleinst denkbare meerderheid besluit uit de EU te stappen en negeert daarmee de wens van bijna vijftig procent van de bevolking en de wens van de overgrote meerderheid der Schotten om juist IN de EU te blijven. Democratie anno 2016 staat voor velen gelijk aan het recht van de kleinst denkbare meerderheid.


Farage en Johnson hebben een monster gecreëerd en de meest waanzinnige vooroordelen doen ontstaan en eindeloos veel leugens verkondigd. De Engelsen kozen voor OUT maar hun leiders hebben niet één plan waaruit blijkt dat ze zich daadwerkelijk hebben voorbereid op de consequenties van hun keuze. Johnson is al dagenlang onzichtbaar en kwam niet verder dan een schandalig misleidende column in een van de Britse kranten. Farage heeft al uitgesproken te rekenen op een voorkeursbehandeling van de Europese lidstaten. Ook dit kun je uittekenen en voorspellen. Wanneer de exit-onderhandelingen voor de Britten ongunstig uitpakken, ik zweer het u: ook daarvan zal de EU de schuld krijgen. Voorlopig leeft Engeland in chaos e dat is precies waar Wilders zijn kiezers naar toe leidt. Hij heeft alleen niet de ballen omdat hardop te zeggen.


Johnson, Farage en Wilders zijn gevaarlijke politici. Het laatste wat ze mogen krijgen is macht. Maar u weet het: het volk krijgt de politici die het verdient. Ik hoef u toch niet uit te leggen waar Wexit voor staat?


Geen opmerkingen: