woensdag 8 juni 2016

De onafhankelijke toezichthouder


We lezen de laatste tijd steeds vaker dat commissarissen bij grote bedrijven menen dat hu salaris omhoog moet. Hun taken zouden steeds complexer en omvangrijker worden. Zoals u weet houdt een commissaris toezicht op het bedrijf waaraan hij verbonden is. En dat toezicht moet - dat spreekt vanzelf - zo onafhankelijk mogelijk zijn.

Er is een commissie-Van Manen actief die nu met voorstellen komt om commissarissen ook in aandelen en opties te betalen. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Volkskrant dat steeds meer commissarissen daadwerkelijk aandelen verwerven in bedrijven waar zij geacht worden toezicht te houden.

Topcommissaris Jeroen van der Veer (voormalig Shell-topman) ziet geen problemen, zolang de commissarissen maar niet actief gaan handelen in aandelen. Maar van der Veer moet maar eens uitleggen hoe een commissaris onafhankelijk toezicht kan houden op een bedrijf waar hij zelf een aandelenportefeuille van heeft. Moet ik echt geloven dat het toezicht van een aandelen bezittende commissaris vooral sustainable and good governance ten goede komt in plaats van de waarde van zijn eigen aandelenportefeuille? Moet ik dat echt geloven?

Ooit van moraal of beroepsethiek gehoord Jeroen?


Geen opmerkingen: