maandag 13 juni 2016

Nachtbrakers


Een weekend met vrienden uit Minnesota in Amsterdam doorgebracht. Mingle with the natives betekent daar je als toerist onder de toeristen begeven. Amsterdam is natuurlijk een prachtige en bruisende stad maar voor je plezier ga je er nauwelijks nog heen. De druk van het toerisme wordt wel heel erg groot.


Toch hebben we het er zeer naar ons zin gehad, dankzij onze vrienden, heerlijk weer en een uitstekende b&b. En natuurlijk ontbrak het Rijksmuseum niet op het lijstje, evenmin als een rondvaart. Het Rijks is en blijft een verbluffend mooi museum met een schitterende kunstverzameling. Niet al te vol dit keer maar na ruim tweeeneenhalf uur slenteren is het wel genoeg geweest.


We brachten een bezoek aan het Westerpark en aan de Amsterdamse haven en dan zie je plots een Amsterdam waar de gemiddelde toerist wegblijft. Het is er heerlijk toeven, ik kan het u aanraden. Aan de Haparandadam bezochten we 's avonds het voormalig REM eiland waar nu een alleszins redelijk restaurant in is gevestigd. De omgeving is er schitterend en wijds, het voormalig booreiland heeft natuurlijk een mooie geschiedenis die iedereen van mijn leeftijd zich zal herinneren en zoals gezegd, we hebben er heerlijk gegeten in een zeer aangename sfeer.


Wij sliepen op de bovenste etage van een uitstekende b&b aan de Singel met een dakterras. Dat had slechts één nadeel. 's Nachts dringen alle geluiden van de straat wel heel gemakkelijk door tot de daken van de omliggende huizen. Het geroezemoes van op straat pratend en drinkend publiek is geen enkel probleem, net zo min als het geluid van de trams hinderlijk is. Auto's hoor je er nauwelijks en nachtelijke sirenes horen bij een grote stad.


Maar wat nooit went is geluid van publiek dat duidelijk teveel te drinken heeft gekregen en dat tot het ochtendgloren door de stad loopt te roepen en schreeuwen. Mensen die niets toevoegen aan de samenleving en om een of andere reden denken dat ze het recht hebben de nachtrust van hele huizenblokken te verstoren. Onze A'damse vrienden zeiden dat inmiddels niet meer te horen maar mij maakt dit gedrag zeer agressief. Voor geen goud zou ik in Amsterdam willen wonen, hoe aangenaam dit weekend - op de nachtbrakers na - ook was.


Op de volgende link zijn de overige foto's van Amsterdam te bezien: A'dam juni 2016

Geen opmerkingen: