maandag 13 juni 2016

Aboutaleb, kom tot inkeer!


Aboutaleb wil niet in het krijt treden tegen Diederik Samsom omdat hij diens kandidatuur en positie altijd heeft ondersteund. Samsom reageert op de enig juiste manier en hij daagt Aboutaleb uit zich wel te mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Hoe zwaarder de competitie, hoe onomstredener de uiteindelijke winnaar.


Ik bewonder Samsom vanwege diens consistentie en onverstoorbaarheid. Hij is niet gaan draaien onder invloed van bijvoorbeeld peilingen. Maar hij wordt natuurlijk wel te zeer vereenzelvigd met dit kabinet, dat het overigens - over de gehele periode bezien - bepaald niet slecht doet. Er zijn serieuze en onontkoombare hervormingen doorgevoerd en er is momenteel weer sprake van economische groei. Er valt natuurlijk het nodige aan te merken maar in het algemeen gesproken mogen we eigenlijk niet klagen.Wie zou het beter hebben gedaan?


Desondanks wijzen alle tekenen op een forse herschikking bij de komende verkiezingen en met name de PvdA dreigt daar het grote slachtoffer van te worden. Dat zou een slechte zaak zijn. Omwille van de binnenlandse verhoudingen is een sterke sociaaldemocratische flank in het parlement van groot belang.


Het beste wat de PvdA kan overkomen is een interne verkiezingsstrijd tussen Samsom, Asscher en Aboutaleb. Dan is er daadwerkelijk iets te kiezen, het gaat om drie zwaargewichten. En Aboutaleb zou wel eens een ongekend sterke stemmenmagneet voor de sociaaldemocraten kunnen zijn, die als geen ander weerwoord kan bieden aan Wilders. Een man die mensen verbindt in plaats van ze tegen elkaar uit te spelen.

In een uitstekend artikel in de Volkskrant merkt Bas Heijne op dat Wilders opstand voorspelt als hij volgend jaar niet mag regeren maar Heijne stelt daar tegenover dat hetzelfde zal gebeuren als Wilders premier van Nederland wordt. Dat laatste moet inderdaad voorkomen worden en met Aboutaleb als partijvoorzitter en lijsttrekker van de PvdA zou dat maar zo kunnen lukken.

Dus Ahmed Aboutaleb, keer terug op je schreden en doe je democratische plicht: stel je beschikbaar voor het voorzitterschap van de PvdA. Hoe geweldig zou het niet zijn wanneer een Marokkaanse Nederlander ons gaat leren samen op te trekken en elkaar te verdragen en respecteren.

Geen opmerkingen: