maandag 20 juni 2016

Op vakantie in Erdoganistan?

                                            Önderoglu

De Turken willen visumvrij reizen in Europa maar daarvoor moeten ze eerst nog even afscheid nemen van hun antiterrorisme-wet. Op basis van die wet zijn zojuist drie Turkse journalisten gearresteerd die beschuldigd worden van  propaganda voor terrorisme.

                                           Nesin

De gearresteerden zijn Erol Önderoglu, Turkijedeskundige van Verslaggevers zonder Grenzen, Sbnem Korur Fincanci, voorzitter van de Turkse mensenrechtenorganisatie THV en de journalist Ahmet Aziz Nesin. Deze drie verzetten zich tegen de druk die de Turkse overheid uitoefent op het Koerdischgezinde dagblad Özgür Gündem. En dat legt de Turkse rechter op last van de sultan dan uit als steun aan terrorisme! Moedige mensen, deze drie! Laten we hen volgen en steunen, waar dat maar kan. Ben benieuwd wat DENK hiervan vindt, Silvana Simons voorop!

                                          Fincanci

Erdogan heeft al aangekondigd die Europese eis (wijzigen van de antiterrorismewet) naast zich neer te leggen, zoals deze paljassultan wel meer pleegt te negeren. Zo heeft hij inmiddels besloten zich niets aan te trekken van het massale verzet tegen de plannen het Gezi-park in Istanbul af te breken om er een historisch kazernecomplex te herbouwen. We moeten moed tonen, sprak hij onheilspellend, en dat historische gebouw in ere herstellen.


Wilt u echt nog vakantie vieren in dat land? Hoe het ook zij, ik mag toch hopen dat Europa voet bij stuk houdt en het visumvrij reizen voor de Turken van de agenda afvoert. Als de EU zwicht voor de Turken, dan moet ik mijn Europese droom misschien laten voor wat het was: een droom.



Geen opmerkingen: