dinsdag 28 juni 2016

Lullo's


In een beschamend artikel in de NRC van zaterdag 25 juni betogen Jort Kelder, de mentaal getroebleerde Thierry Baudet en ene Arno Wellens dat er een parlementair onderzoek naar de introductie van de Euro dient te komen.

Het is een artikel vol met beschuldigingen over vermeende onzorgvuldigheid, kuiperijen en openlijk bedrog door de vermeende elite van Nederland die je kunt vinden onder NRC-lezers, Trumphaters, Oekraine-referendum-afwijzers, Brexit-bashers of zoals de heren het zelf menen te kunnen verwoorden:
Een schokkend gebrek aan feitelijkheid domineert in het pro-EU kamp - en de regering, de deftige instituties, de hoogleraren, journalisten, commentatoren en politici aan deze zijde vallen voor ideologisch gemotiveerd wensdenken.
Beweringen die de heren het niet waardig achten nader te onderbouwen. Ze gaan er gemakshalve aan voorbij dat ze zelf nadrukkelijk onderdeel uitmaken van die vermeende elite. En ze verklaren zich en passant ook nog eens voorstander van een Nexit. Warmlopen voor een leuke positie in het Kabinet Wilders? Ik vermoed het toch zeker.


Een parlementair onderzoek naar de Euro is volstrekt onzinnig. Deze materie is enerzijds ongelooflijk complex en bepaald geen nationale gebeurtenis. Historici kunnen er hun tanden op stuk bijten maar te suggereren dat een parlementaire enquĂȘte klaarheid in deze materie zou kunnen brengen is te bespottelijk voor woorden.


Bovendien willen de heren graag bewezen zien dat we in de Euro gerommeld zijn en dat vooral het CPB onder aanvoering van grootmogol Coen Teulings de kwade genius in deze internationale samenzwering is. In een prachtig commentaar op het Nexit-wensdenken schrijft Joris Luyendijk in dezelfde NRC:
Een Nexit-referendum, mocht het er komen, zal zeker hoge ogen gooien want met inhakken op 'de elite' kom je altijd een eind. Zo is het stuk van Thierry Baudet. Jort kelder en Arno Wellens een schitterend voorbeeld van mensen uit de deftige elite die zich opwerpen als een alternatief voor die deftige elite. Dit is hetzelfde spelletje dat de upper middle class Brexiteers speelden. Het grote verschil is dat Nederland geen tabloids heeft die decennialang de bevolking hebben bewerkt met leugens over de EU, en voorpagina's over 'EU-verkrachters' en een 'Gebroken, stervend Europa'. De waarschuwingen van experts over de catastrofale risico's van Brexit werden in deze kranten niet alleen terzijde geschoven, maar leidden tot karaktermoord op die experts.

Die Arno Wellens ken ik niet maar Kelder en Baudet zijn we jaren geleden al tegengekomen, bij Jiskefet: lullo's zijn het, meer niet.

Geen opmerkingen: