zaterdag 2 juli 2016

Wat is er aan de hand met Asscher?


Ik had Lodewijk Asscher altijd hoog zitten maar het lijkt er nu toch wel erg veel op dat hij van zijn sokkel is geduveld. Sinds 2006 staat in de wet dat de AOW verlaagd dient te worden wanneer de AOW-gerechtigde woonachtig is in een land waarmee Nederland geen verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten.

Nederland heeft zo'n verdrag met Israël gesloten maar erkent tegelijkertijd niet de soevereiniteit van Israël in de bezette gebieden. Asscher heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de in die gebieden woonachtige AOW-gerechtigden in weerwil van de wet geen korting op hun uitkering krijgen.

Er ligt kennelijk een afspraak dat in Israël woonachtige oorlogsgetroffenen niet getroffen mogen worden door zo'n kortingsmaatregel. Mij ontgaat de ratio achter deze afspraak maar als we dat met elkaar zo vinden, dan moet er voor deze groep een specifieke regeling worden gemaakt. Hoe het ook zij, uit stukken in handen van de NRC blijkt dat er jarenlang druk is uitgeoefend door de betrokken AOW-gerechtigden en de Israëlische regering.

Dat de direct betrokkenen een lobby voeren lijkt mij geen enkel probleem maar de bemoeienis van de Israëlische regering is volstrekt ongepast. Dat bewindslieden dit als druk hebben ervaren bewijst alleen maar dat ze slappe knieën hebben.

Maar ik begrijp niet waarom Lodewijk Asscher zich voor dit karretje heeft laten spannen en daarbij geen enkele poging tot transparantie heeft ondernomen. Buitengewoon teleurstellend!

Geen opmerkingen: