maandag 4 juli 2016

Schrijvers die schrijvers het schrijven verhinderen


Ik schreef hier al eerder over Abou Jahjah die later dit jaar een boek ziet verschijnen bij De Bezige Bij. Zeer tegen de zin van andere schrijvers zoals Leon de Winter, Jessica Durlacher, Marcel Möring en Tommy Wieringa. In de NRC van 2 juli schrijft A.H.J. Dautzenberg hierover:
"Het is blijkbaar niet mogelijk om binnen één uitgevershuis van mening te verschillen over netelige politieke kwesties. En dus stappen schrijvers op. Ik noem dat verwend en decadent gedrag. De politieke en humanitaire verhoudingen tussen Israël en Palestina, of kernachtiger geformuleerd: tussen joden en moslims, kunnen dus niet worden verkend in één huis".
Durlacher en Wieringa zijn nogal halfslachtig in hun reactie, ze schenken troebele wijn. Beiden zullen hun eerstvolgende boek bij een concurrerende uitgever uitbrengen. De Winter en Möring dreigen ook met opstappen.

Nu staat het schrijvers natuurlijk vrij om van uitgever te wisselen maar bezwaar maken tegen de publicatie van een boek dat nog geschreven moet worden is natuurlijk onzinnig en onaanvaardbaar. Zeker wanneer zo'n bezwaar afkomstig is van schrijvers.

Jahjah zal zich wel niet altijd even genuanceerd over dit onderwerp hebben uitgelaten maar Dautzenberg merkt terecht op dat iemand als de Winter zich evenzeer bedient van hyperbolen en karikaturen.

De schrijvers in kwestie zullen hun definitieve vertrek bij De Bezige Bij vermoedelijk uitstellen tot het boek van Jahjah gepubliceerd is. Ze zullen er ongetwijfeld aanleiding tot opstappen in aantreffen. Ik weet niet hoe het u vergaat maar van zulke schrijvers wens ik geen letter meer te lezen. Nooit meer.
Dat De Bezige Bij voet bij stuk mag houden en zich niet laat chanteren door deze ondermaatse scribenten.

Geen opmerkingen: