dinsdag 5 juli 2016

Ieder voor zich...


De Bank of England (BoE) heeft de extra kapitaalbuffers om banken ook in tijden van recessie weerbaar te houden geschrapt. De bedoeling is duidelijk: met zo'n maatregel zouden banken ongeveer 150 miljard extra in de nationale economie kunnen pompen. Of ze dat vervolgens ook doen moeten we afwachten. Gezien de positie waarin Engeland verkeert is zo'n maatregel te begrijpen, of ze ook verstandig is zal nog moeten blijken.

Maar Osborne, de Britse minister van financiën - zelf een tegenstander van de Brexit - gaat nog verder en wil de vennootschapsbelasting van de Britten verlagen naar 15%. De Britten willen zelfs de laagste winstbelasting ter wereld realiseren. Met deze 15% komen ze al aardig in de buurt van de Ieren die bedrijven lokken met een vpb van 12,5%.

Nu was de wereld juist begonnen aan een poging de winstbelastingen te harmoniseren om de belastingontwijking van met name de grote multinationals onmogelijk of tenminste steeds moeilijker te maken. De Britten hebben daar geen boodschap aan en proberen van hun eiland nu een belastingparadijs te maken, Ook deze maatregel is begrijpelijk maar even schandalig.

Ook heeft Osborne gesuggereerd dat de BoE de rente zou verlagen. Zo doe je dat dus wanneer je je land volledig hebt geïsoleerd in de moderne globaliserende wereld. Ieder voor zich en god voor ons allen.

Geen opmerkingen: