Een paar dagen geleden maakte ik melding van een artikel van Jessie Daniels in het Amerikaanse sociologie magazine Contexts. Daniels beschrijft daarin uitgebreid hoezeer Alt-Right en White Supremacists hebben kunnen profiteren van de tech-industrie. Algoritmes hebben Amerikaans racisme tot een wijdverbreid en geaccepteerd fenomeen gemaakt. Niet in de laatste plaats dankzij een president die durft te verklaren dat er ook onder de White Supremacists fatsoenlijke mensen ("good people") zijn.
Van meet af aan is internet gepresenteerd als "rasloos": a place where we can communicate mind-to-mind, where there is no race, no gender, no infirmities....only minds". Een heerlijke plaats voor onder andere cyberlibertarians die hun gedachtegoed willen verspreiden zonder daarbij lastig gevallen te worden door een censurerende overheid die burgers zou willen voorschrijven wat ze wel en niet mogen denken. White supremacists maken dus dankbaar gebruik van dat rasloze internet om zich vervolgens te profileren op het thema 'ras'.
Een zeer goed gedocumenteerd artikel van Jessie Daniels.Zij sluit haar artikel als volgt af:
Als we het volgende bloedbad in Charlottesville of in de Emanuel AME Church willen voorkomen, moeten we erkennen dat de algoritmes van zoekmachines en sociale media platforms deze haatdelicten hebben vergemakkelijkt. Om de wereld van de 21ste eeuw om ons heen te begrijpen, moeten we de verschillende uitingen en verbanden van hedendaags racisme doorgronden: de openlijke en ideologisch geëngageerde blanke nationalisten mengen zich met de technologie-industrie, geleid door jongenskoningen die doordrenkt zijn van cyberlibertarische noties van vrijheid, racelessness, en een ethos waarin het enige kwaad bestaat uit het beperken van de informatiestroom op het internet (en daarmee hun winsten) In het kielzog van Charleston en Charlottesville wordt het steeds moeilijker om het idee van een internet "waar geen ras is.... alleen geesten" te verkopen. Toch zitten we hier, opgesloten in deze ijzeren kooi.
Daniels heeft gelijk maar tegelijkertijd moeten we vaststellen dat internet natuurlijk wel degelijk een vrijplaats is en behoort te blijven. Er mag niet worden gemodereerd, laat staan gecensureerd. Democratie moet hiertegen bestand zijn. Als we vinden dat iemand te ver gaat, staat ons de gang naar de rechter ter beschikking. Dat racisme en vogue dreigt te raken is een afschuwelijke constatering maar wel waar helaas. Modereren en censureren zijn hier echter geen passende wapens.
Veel ernstiger is de vaststelling dat nationalisme en populisme de bijl aan de wortel van de democratie hebben gezet, Steve Bannon voorop maar overal ter wereld zijn gretige navolgers (denk bijvoorbeeld aan de 'illiberale democratie' van Orban) te identificeren. Het begint met het bekritiseren van de rechterlijke macht en het schelden op de pers maar eindigt steevast met genocide. Twee citaten in dit verband:
Als je het beest voedert, zal het je uiteindelijk verslinden. Joschka Fischer.
Want waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen. Heinrich Heine.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten