donderdag 22 november 2018

De burgemeester door de burgers laten kiezen?


De Kroonbenoeming van de burgemeester is uit de Grondwet gehaald. Dit wordt in het algemeen gezien als een overwinning voor D'66. Voorlopig verandert er niets aan de benoemingsprocedure voor burgemeesters maar zou men die willen wijzigen, dan is dat nu een stuk eenvoudiger geworden.


Bij Meer Democratie zijn ze blij. Leest u dit artikel maar, waarin ze aangeven waarom ze daar zo blij zijn. Het lijkt mij dat Meer Democratie preludeert op de uitslag van toekomstige tweede-kamer-verkiezingen waarbij men dan kennelijk rekent op substantiële winst voor rechtspopulistische partijen. Die zullen de gekozen burgemeester dan wel even regelen.


Een heel ander geluid geven 31 burgemeesters af in een brandbrief aan de Eerste Kamer. Deze burgemeesters zijn er vooral bang voor dat de waan van de dag bepalend zal blijken te zijn bij de verkiezing van een burgemeester.

Persoonlijk zie ik niet in waarom de bestaande procedure niet zou deugen. Gemeenteraadsleden maken een selectie uit de binnengekomen sollicitaties, waaruit door de Commissaris van de Koning een voorselectie is gemaakt. Van mij mogen ze die commissaris er tussenuit halen. Ik heb nu eenmaal weinig op met de provinciale bestuurslaag.

Maar de gemeenteraad is al door de burgers gekozen, wat is er op tegen dat een vertrouwenscommissie uit hun midden de definitieve kandidaten voor de functie selecteert die met een duidelijke aanbeveling worden voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken? Helder toch?

Of hebben we liever dat langs de weg van de gekozen burgemeester ook lieden met aanzienlijk minder edelmoedige motieven zich tot zo'n positie op kunnen werken? Daar moet je toch niet aan denken. Laten we het stadsbestuur alsjeblieft serieus nemen. Daar is geen plek voor mensen die met een ruime beurs voor campagne voeren gaan hengelen naar de kiezersgunst. Wat heeft dat in vredesnaam met democratie van doen?

Geen opmerkingen: