maandag 19 november 2018

Rutte als wegwijzer?


Ik wil hier niet teveel uitweiden over de zwarte Piet discussie. U kent mijn standpunt uit vorige jaren en heel in het kort voor wie het niet (meer) weet: laten we erkennen dat er nogal wat gekleurde medelanders zijn die aanstoot nemen aan deze traditie. Ook al hebben wij zelf niet de associatie met het slavernijverleden, veel gekleurde mensen hebben die associatie wel. Het zou een teken van beschaving zijn wanneer wij het op kunnen brengen rekening met hen te houden, ook al gaat het hier om een minderheid. Want de essentie van een democratie is nu juist de mate waarin ook met minderheden rekening wordt gehouden.

We weten uit onderzoek dat kinderen geen enkele belangstelling hebben voor de huidskleur van de knecht van Sinterklaas. Ook weten we dat het niet de tegenstanders van Zwarte Piet zijn die momenteel opschudding veroorzaken en zich antidemocratisch gedragen. Nee, het zijn witte Nederlanders die opeens de mond vol hebben van "onze tradities" en "kom niet aan ons kinderfeestje"-sentimenten. Maar het gaat allang niet meer om kinderen. Het gaat om volwassen witte Nederlanders die een beetje teveel last hebben van misplaatste vreemdelingenangst en helaas wat al te weinig besef hebben van onze vaderlandse geschiedenis.


Onze premier, u weet wel, die veelvuldig liegende antivisionair wil zich nog wel sterk maken voor de vrijheid van meningsuiting. Maar hij voegt er meteen aan toe dat dat niet geldt tijdens het Sinterklaasfeest. Dan moet iedereen zijn mond houden, want 'we willen toch niet het kinderfeestje bederven'. Dat is natuurlijk een onzinnig standpunt. Als je niet mag demonstreren op het moment suprême, wat is dan nog de zin van dat democratisch recht? De essentie van demonstreren is dat je je stem verheft op het moment dat ertoe doet. En dat recht opschorten omdat het om een kinderfeestje zou gaan (quod non) is ronduit bespottelijk.

Rutte uit nu wel ferme taal aan het adres van de relschoppers ("Wat die aso's hebben gedaan, verpest het voor iedereen") maar hij zou een waardig premier zijn geweest als hij het op had genomen voor het fundamentele recht van iedereen, ook minderheden, om te protesteren, op het moment dat ertoe doet.

Geen opmerkingen: