donderdag 15 november 2018

Italie glijdt af

Als je wilt weten hoe gezond een democratie is hoef je eigenlijk alleen maar naar de vrije pers te kijken. Zodra in een land stemmen opgaan om de vrije pers te beteugelen is het oppassen geblazen. In landen als Polen, Hongarije, Roemenië en Tsjechië is er aanleiding tot zorgen, heel grote zorgen. Italië voegt zich nu in datzelfde rijtje.


De Italiaanse vicepremier noemt journalisten jakhalzen, een ander spreekt van hoeren. Met name de Vijfsterrenbeweging is aan een Trump-achtige campagne tegen de mainstream media begonnen. Dimaio: "de grootste plaag van dit land is de overgrote meerderheid van de intellectueel en moreel gecorrumpeerde media".

Dit is de gebruikelijke truc van populisten. Alle nieuws dat hen niet bevalt wordt afgedaan als nepnieuws. De bedoeling is het electoraat naar digitale platforms te trekken opdat het daar met het juiste, gewenste nieuws kan worden bewerkt. U begrijpt het natuurlijk: dat is het echte nepnieuws.


De secretaris van de Italiaanse Persfederatie hierover: "Deze escalatie van aanvallen plaatst dit kabinet langzamerhand buiten de normale dialectiek en brengt haar in de buurt van autoritaire regimes". De situatie is kennelijk zo bedreigend dat zelfs de Italiaanse president Mattarella zijn zorgen uit: "Pluralisme en meningsvrijheid zijn onontbeerlijk voor een beschaafd land".


De populisten maken inmiddels gebruik van intimiderende maatregelen om hun doel te bereiken. De Vijfsterrenbeweging heeft eigen mensen bij de omroep RAI gestationeerd, daarmee is men verzekerd van het eigen geluid via de kijkbuis. Toen Beppe Grillo nog  in de oppositie zat was hij fel tegenstander van dit soort constructies maar je ziet hoe makkelijk en snel men daar van gedachten verandert.

Geen opmerkingen: