donderdag 1 november 2018

Monotheïsme



In de NRC van gisteren staat een foto van Nadeem Khawer van EPA. Het is een foto van een moslim uit Hyderabad Pakistan die een foto van een christelijk landgenote, Asia Bibi, omhoog houdt. Om haar nek is een strop gefotoshopt. Zij zou de profeet hebben beledigd, iets wat zij zelf overigens ontkent. Maar de beschuldiging alleen al is voldoende voor volkswoede onder Pakistaanse moslims.

Zij werd dan ook prompt tot de doodstraf veroordeeld. Maar een hogere rechtbank heeft dat vonnis nu opzijgeschoven omdat niet wettelijk kan worden bewezen dat de vrouw de profeet daadwerkelijk beledigd heeft.

De menselijke beschaving geeft bedroevend vaak aanleiding tot verbijstering en afschuw. Dit is wat monotheïsme aanricht. Een religie die dit soort gedrag niet afwijst maakt geen onderdeel uit van wat ik zo graag de 'menselijke beschaving' zou willen noemen. Het Vaticaan spreekt tenminste nog met één mond en dat is een geruststellende gedachte. Maar in de islam mag iedere geborneerde imam een fatwah uitspreken en dat is een uiterst verontrustende gedachte.

Zolang het monotheïsme de wereldbevolking in haar greep houdt, hoeven we ons geen enkele illusie te maken over het lot van de menselijke soort. Dat kan niet goed aflopen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Lees ik het goed, en houd u het christendom en Jodendom verantwoordelijk voor de daden en misdaden van de Islam. Metaforisch bedoelt u, de Jood die alleen verantwoordelijk is voor het goede wat hij verricht, en het Jodendom geheel verantwoordelijk voor het slechte dat de Jood verricht.

enno nuy zei

En lezen kunt u ook al niet

Anoniem zei

Niet zolang geleden konden we hier lezen dat Israël zich buiten de beschaving had geplaatst, omdat de democratisch gekozen regering had besloten zijn burgers tegen terreur te beschermen en de terroristen desnoods met geweld af te stoppen.
Hiermee stelde de schrijver van dit weblog vast, dat de Joden niet meer mogen worden gerekend tot de beschaafde volkeren. want Israël is een Joodse staat, en daarom zijn volgens deze schrijver alle Joden verantwoordelijk voor de beslissingen van hun regering.

Nu actueel, is het feit dat President Trump (Amerika) besloten heeft eventueel met geweld emigranten te verhinderen het land binnen te komen. Tevens heeft Trump al meer maatregelen genomen, waar de heer Nuy leesbaar het schuim van op de mond heeft gekregen, maar ik heb nog niet gelezen dat Amerika zich volgens hem buiten de beschaving heeft geplaatst.
Dubbele standaard lijkt een gerechtvaardigde conclusie.

Wanneer de heer Nuy meent niet juist te worden geciteerd, raad ik hem aan te proberen wat genuanceerder over inhoud en weergave van zijn teksten na te denken.