vrijdag 30 december 2022

De ExxonMobils van deze wereld zijn een kankergezwel

 

De inval van de Russen in Oekraïne hebben tot een wereldwijde energiecrisis geleid. Zoals altijd zijn uitsluitend en alleen gewone burgers hier de dupe van. De oliemaatschappijen verdienen zich helemaal suf aan deze crisis en slaan zich hard lachend op de dijen, er komt meer geld binnen dan ooit tevoren. Sterker nog, we zijn in de bizarre situatie beland dat het voor oliemaatschappijen profijtelijker is minder olie op de markt te brengen. Schaarste leidt immers tot hogere prijzen en in tijden van hogere prijzen en structurele schaarste is het voor een hyperkapitalist aantrekkelijker die schaarste voort te doen duren. Je kunt het pervers noemen of amoreel. Een hyperkapitalist bekommert zich niet om moraal. Zijn ethiek laat zich slechts uitdrukken in één parameter: aandeelhouderswaarde.

De EU wil deze perverse en amorele overwinsten afromen door extra belastingen te gaan heffen. Sommigen noemen dat bofbelasting. ExxonMobil en andere olieproducenten stappen nu naar de rechter om deze belasting ongedaan te maken. Hun belangrijkste argument is dat de EU hier geen jurisdictie zou hebben en dat alleen individuele staten zulke belastingmaatregelen kunnen treffen. Bovendien verklaren zij dat ze een groot deel van de overwinsten gebruiken om te investeren in duurzaamheid. Ik denk dat dat een grove leugen is die bovendien nauwelijks op waarheid te controleren is.


De EU wil 33% extra belasting heffen op overwinsten, gedefinieerd als resultaten die tenminste 20% hoger liggen dan de gemiddelde winsten, behaald tussen 2018 en 2021. Ook Joe Biden wil de overwinsten van deze bedrijven afromen. "Exxon verdient meer dan God"' zei hij.

Geen opmerkingen: