maandag 5 december 2022

Kroatië, Roemenië en Bulgarije willen bij ons horen...

 

...maar Nederland ligt dwars bij Bulgarije. Alle lidstaten van de Europese Unie zijn van mening dat deze drie landen voldoende hebben gedaan om aan alle rechtsstatelijke voorwaarden voor toetreding tot het Schengengebied te voldoen. Nederland staat alleen in haar standpunt dat de Bulgaren nog niet toegelaten kunnen worden. Ondanks dat de EU van mening is dat ook Bulgarije de grensbewaking op orde heeft, mensenhandel aanpakt en mensenrechten van migranten respecteert. Nederland denkt dat de Bulgaren nog niet voldoende ondernemen tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

Het lijkt zo stoer dat Nederland hier de poot stijf houdt maar in werkelijkheid is het oliedom en knap ergerlijk. Waarom zo nodig dwarsliggen als alle buren ermee instemmen dat deze landen kunnen toetreden? Juist wie oog heeft voor de wat langere termijn realiseert zich dat we deze landen niet moeten frustreren en dat we ze nodig hebben om de Europese Unie sterker en veiliger te maken. Maar lange termijn visie is niet aan de Nederlanders besteed sinds ze zuchten onder het Rutte-juk.

De werkelijkheid is dat het toelageschandaal met misbruik makende Bulgaren is begonnen. Daar werden we allemaal zo kwaad over dat we met elkaar besloten tot draconische maatregelen en tot de dag van vandaag slaagt onze minister president, die zijn handen schielijk in onschuld waste, er niet in de ellende die hier voor tienduizenden Nederlandse burgers uit volgde, op te lossen.

O heer, verlos ons toch van Rutte. En daarnaast wordt het tijd dat de EU met meerderheid van stemmen gaat beslissen. Dat vetorecht voor iedere lidstaat is zo waanzinnig contraproductief!

Geen opmerkingen: